Koning Victor Emmanuel keert 70 jaar na zijn dood terug naar Italië

Aangepast
Koning Victor Emmanuel en zijn vrouw koningin Elena x

Zeventig jaar na zijn dood keert de laatste Italiaanse koning terug naar zijn land. De stoffelijke resten van Victor Emmanuel zijn herenigd met die van zijn vrouw Elena, in een familiemausoleum in de buurt van Turijn.

Koning Victor Emmanuel III trad in 1946 af ten faveure van zijn populaire zoon Umberto. Hij was toen 46 jaar koning geweest, maar zijn positie was onhoudbaar geworden vanwege zijn steun aan de fascistische dictator Mussolini.

In 1922 benoemde de koning Mussolini tot premier, om te voorkomen dat er een burgeroorlog uitbrak. Mussolini had met zijn aanhangers een 'mars op Rome' georganiseerd, waar ze met geweld de macht dreigden te grijpen.

Chaotisch verlopen referendum

Door af te treden probeerde Victor Emmanuel de monarchie in Italië in stand te houden, maar dat mislukte. In een chaotisch verlopen referendum kozen de Italianen voor de republiek en Victor Emmanuel vluchtte naar Egypte, waar hij een jaar later op 78-jarige leeftijd stierf en begraven werd.

Vanwege de steun aan de fascisten werd in de Italiaanse grondwet na de Tweede Wereldoorlog de bepaling opgenomen dat mannelijke leden van het huis van Savoye, waar Victor Emmanuel toe behoorde, nooit meer een voet in Italië mochten zetten. Die ban werd in 2002 opgeheven.

Victor Emmanuels weduwe Elena overleed in 1952. Haar lichaam werd begraven in Montpellier in Frankrijk. Afgelopen vrijdag zijn haar resten al overgebracht naar het mausoleum in Italië.

Het mausoleum waar koningin Elena al ligt EPA

De stoffelijke resten van Victor Emmanuel en zijn vrouw Elena liggen nu begraven in het mausoleum van Vicoforte bij de stad Cuneo in de regio Piemonte. Zijn achterkleinzoon heeft onlangs in een interview gezegd dat wat hem betreft Italiaanse koningen in het Pantheon in Rome moeten worden begraven.

STER Reclame