Duurste villa ter wereld bij Parijs blijkt van Saudische kroonprins

Aangepast
De zijkant van de villa, toen Kim Kardashian en Kanye West het pand bezochten in 2014 Getty Images

Twee jaar geleden werd het pand nog voor 300 miljoen dollar verkocht en naar verluidt is het de duurste villa die ooit is geveild; het Château Louis XIV, op een steenworp afstand van Parijs.

Lang was onbekend wie het landgoed van 23 hectare in 2015 had gekocht, maar The New York Times heeft nu achterhaald dat het niemand minder is dan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

De luxueuze Franse villa is zo goed als nieuw. Het chateau, compleet met een oprijlaan, tuinen, fontein met bladgoud en een heggendoolhof, werd pas in 2009 gebouwd. De projectontwikkelaar liet daarvoor een kasteel uit de negentiende eeuw met de grond gelijkmaken.

De villa is van alle gemakken voorzien. Zo is er een filmzaal, wijnkelder en kan alle elektronica zoals verwarming en muziekinstallatie met een app worden bediend.

De tuinen van Château Louis XIV Patrice Diaz / Wikimedia Commons

Het miljoenenpand is duidelijk bedoeld voor de jetset. In 2014 werden de Amerikaanse beroemdheden Kim Kardashian en Kanye West er nog gezien; mogelijk zagen ze in de villa een eventuele locatie voor hun huwelijk.

Imago van Bin Salman

Dat juist Bin Salman het pand heeft gekocht, valt niet goed in eigen land, zegt een oud-CIA-medewerker in The New York Times. De kroonprins voert in Saudi-Arabië een felle strijd tegen corruptie en zelfverrijking van de elite, maar ondertussen laat hij zelf het geld rollen.

Zo kocht Bin Salman vorige maand het duurste schilderij ooit, van Leonardo da Vinci. Hij schafte onlangs ook een jacht aan van een slordige 500 miljoen dollar. "Bin Salman heeft geprobeerd om een imago op te bouwen, met redelijk succes, dat hij anders is dan de rest. Dat hij een hervormer is en dat hij niet corrupt is. Dit loopt daarmee een aardige deuk op", zo oordeelt de ex-CIA'er in de krant.

STER Reclame