Kromowidjojo moet buigen voor Sjöström op 50 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de EK kortebaan toch nog een nederlaag moeten incasseren. De 27-jarige Nederlandse, al goed voor vijf gouden medailles, verloor in Kopenhagen op de 50 meter vrije slag het duel om goud van de Zweedse Sarah Sjöström. Het verschil was miniem: 23,30 om 23,31.

Kromowidjojo, houdster van het wereldrecord, was de favoriete voor de finale. Daarin moest ze afrekenen met de lokale favoriete en olympisch kampioene Pernille Blume en de Zweedse vedette Sjöström. Ook Femke Heemskerk werd tot de kanshebbers voor een medaille gerekend.

Ranomi Kromowidjojo

Sjöström, die kort daarvoor haar eerste goud in Kopenhagen had veroverd op de 100 meter vlinderslag, lag halverwege zij aan zij met Kromowidjojo. De finish van de Zweedse was ijzersterk.

"Het scheelde heel weinig. Ik had graag willen winnen. Zij vocht zich goed terug", keek Kromowidjojo terug op de race. Brons was voor Blume in 23,49. Heemskerk finishte als vierde met 23,82.

Wisselslagploeg grijpt naast medaille

Het zesde goud kwam er niet. Kromowidjojo moest vrij snel na het scherpe duel op de 50 vrij aan de slag op de 4x50 wisselslag. De Nederlandse ploeg, die verder bestond uit Kira Toussaint, Kim Busch en Femke Heemskerk, lag na de eerste wissel nog tweede.

Oranje kon die positie niet vasthouden. Uiteindelijk finishte de ploeg als vierde in 1.45,39. Nummer drie Frankrijk was 0,04 seconde sneller. De titel ging naar Zweden (1.44,43), voor Denemarken (1.45,00).

Eerste individuele medaille Stolk

Kyle Stolk pakte met brons op de 100 meter wisselslag zijn eerste individuele medaille op een groot titeltoernooi. De 21-jarige Nederlander finishte in 51,99 seconden, zeshonderdste van een tel boven het nationaal record van Robin van Aggele uit 2009. De Italiaan Marco Orsi greep de Europese titel in 51,76.

Stolk, geboren in Zuid-Afrika, won met de estafetteploeg wel al twee Europese titels en zilver op de WK langebaan. Na 50 meter begon hij in Kopenhagen tijdens de schoolslag aan zijn opmars. Uiteindelijk kwam hij net tekort voor het zilver, dat naar de Rus Sergei Fesikov ging in 51,94.

Verlinden zesde in vlinderfinale

Debutante Elinore de Jong (28) zwom in de finale van de 100 meter vlinderslag naar de zevende plaats. Ze noteerde 57,13. De titel ging Sarah Sjöström in 55,00 seconden.

Op de 200 meter vlinderslag mocht Joeri Verlinden de finale zwemmen, ondanks zijn tiende plaats in de halve eindstrijd. Dat kwam omdat er vier Hongaren voor hem zaten, van wie er maar twee in de eindstrijd mochten zwemmen. Verlinden tikte in de finale als zesde aan in 1.53,07. De Europese titel ging naar de Rus Aleksandr Charlanov (1.50,54).

Estafette

Jesse Puts, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Kyle Stolk sloten het EK kortebaan voor Nederland af met een finaleplaats op de 4x50 meter wisselslag. Het kwartet bereikte als achtste de eindstrijd, waarin de vier Nederlanders niet echt meededen om de prijzen.

Nederland finishte als zevende in 1.33,76. De Europese titel ging naar Rusland, dat ver voor iedereen finishte in 1.30,44. Dat betekende een wereldrecord met 0,07 seconde. Het gat met nummer twee Italië was bijna anderhalve seconde.