Lasse Schöne (r) heeft Ajax vanaf de strafschopstip op 2-1 gezet

Ajax schudt AZ van zich af in eredivisietopper

Ajax heeft de tweede plek in de eredivisie steviger in handen na de 2-1 zege in Alkmaar op AZ.

Na de 1-0 van Alireza Jahanbakhsh uit een penalty, maakte Klaas-Jan Huntelaar vlak voor rust gelijk. Kort na de pauze was Lasse Schöne trefzeker vanaf de stip.

Beide ploegen stonden voorafgaand aan de topper in punten (35) gelijk, maar Ajax beschikte over een beter doelsaldo.

Na een levendige openingsfase kreeg Mats Seuntjens, die de voorkeur kreeg boven Joris van Overeem, een grote kans namens AZ, maar de middenvelder schoot hoog over.

Enkele minuten later maakte Deyovaisio Zeefuik hands in de zestien. De door Danny Makkelie toegekende strafschop werd benut door Jahanbakhsh.

Ajax, dat door blessures (Sinkgraven, Viergever, Wöber) en een schorsing (Veltman) met een geïmproviseerde defensie aantrad, toonde veerkracht. Huntelaar, die Kasper Dolberg op de bank hield, herstelde het evenwicht.

Alireza Jahanbakhsh schiet de penalty binnen
    Justin Kluivert in duel met Guus Til
    Vreugde bij Ajax na de gelijkmaker van Klaas-Jan Huntelaar

De spits kreeg kort na het begin van de tweede helft een penalty mee, nadat Pantelis Hatzidiakos hem licht vasthield. Schöne benutte vervolgens zijn zeventiende penalty in de eredivisie.

AZ maakte daarna jacht op de gelijkmaker, maar slaagde daar niet in, ondanks een dot van een kans voor Fred Friday in de slotfase en een gevaarlijke kopbal van de mee opgekomen doelman Marco Bizot diep in blessuretijd.

Ajax, dat daarvoor via Huntelaar en Justin Kluivert had kunnen scoren, kwam daardoor goed weg. AZ'er Jonas Svensson kreeg nog zijn tweede gele kaart.