Grote staking Israël tegen banenverlies bij farmaciereus

Aangepast
Donderdag demonstreerden werknemers van Teva ook al bij het hoofdkantoor EPA

In Israël is vanmorgen op grote schaal gestaakt uit protest tegen het dreigende banenverlies bij het grootste bedrijf van het land, farmaciegigant Teva. Daar werken wereldwijd zo'n 57.000 mensen. Teva wil de komende twee jaar 14.000 banen schrappen, waarvan 1700 in Israël. Het concern is wereldmarktleider op het gebied van generieke medicijnen, geneesmiddelen zonder patent.

De Israëlische vakcentrale Histradrut had de staking georganiseerd uit solidariteit met de werknemers van Teva. De werkweek begint in Israël op zondag, maar vanochtend waren vliegvelden, havens, banken en veel overheidsdiensten gesloten.

Ziekenhuizen draaiden op halve kracht en in Jeruzalem werd gedemonstreerd op de toegangsweg tot een fabriek van Teva, die waarschijnlijk dichtgaat. De betogers eisten dat het management voor de rechter komt. Het bedrijf verkeert in zulke grote problemen dat het deze week per direct de uitbetaling van dividend heeft opgeschort. Een fabriek waar grondstoffen voor medicijnen worden gemaakt gaat dicht, dat gebeurt voortaan in India.

Het grootste deel van het personeel van Teva, bijna de helft, werkt in Europa. Maar het is nog onduidelijk wat de bezuinigingen daar voor gevolgen hebben.

STER Reclame