NOS SportAangepast

Oranje niet op z'n best, maar WK-brons lonkt nog wel

'Des te knapper dat we hier toch weer staan'

Een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd is geweest. Zo kan de halve finale op het WK tegen Noorwegen (23-32) zonder omhaal gekenschetst worden. Een dag na die pijnlijke oorwassing kijken de Nederlandse handbalsters daarom ook maar snel verder. "We gaan nu knallen en voor de bronzen medaille vechten", klinkt Danick Snelder onverschrokken.

Bondscoach Helle Thomsen had in Hamburg al snel door dat Oranje met een kansloze missie bezig was tegen de ontketende Noorse ploeg. Ze reageerde adequaat en richtte het vizier halverwege het duel al op de strijd om het brons. "Ja, ik begon toen speelsters te sparen. Ze hebben immers veel gespeeld in korte tijd. Hopelijk zijn ze zondag iets meer uitgerust."

Helle Thomsen druk gesticulerend tijdens de halve finale tegen Noorwegen

Dan wacht de wedstrijd tegen Zweden om de derde plaats. Brons zou een fraaie afronding zijn van een toernooi, dat - anders dan twee jaar geleden toen Oranje verraste met een finaleplaats - moeizaam verliep voor het Nederlands team. "We waren hier niet op ons best", erkent Thomsen. "Maar je zag wel een aantal meiden echt knokken en nooit opgeven."

Hoekspeelster Martine Smeets beaamt dat het allemaal niet zo vanzelf gaat. "Nee, we speelden zeker niet zoals we willen en ook kúnnen spelen. Des te knapper is het misschien wel dat we het toch weer flikken om hier te staan." Daar sluit aanvoerster Snelder zich bij aan. "Ook als we er keihard voor moeten werken, zijn we met elkaar zo goed dat we bij de laatste vier kunnen komen."

Estavana Polman, Jessy Kramer en Charris Rozemalen

Het minder overtuigende optreden van de Nederlandse vrouwen, die ook bij het EK van vorig jaar de eindstrijd haalden, laat zich eenvoudig verklaren: niet alle spelbepalende speelsters zijn in optimale doen. Zo missen sterspeelster Nycke Groot, net terug van een blessure, en goalgetter Estavana Polman, die afgelopen zomer moeder werd, het nodige wedstrijdritme.

"Ik heb dat ook de hele tijd in de media gezegd", herhaalt Thomsen nog maar eens. "We halen niet hetzelfde niveau van vorig jaar. Maar we hebben wel knokkers in de ploeg. De meiden zijn echt geweldig. Dit is een heerlijke groep om mee te werken."

En die kan dus nog altijd een prijs pakken bij het WK. "Daar gaan we ook voor met z'n allen", vertolkt Smeets de strijdlust binnen de groep. "Dat hebben we ook gisteren uitgesproken. We willen die bronzen medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl