NOS SportAangepast

Zilver voor Heemskerk, brons voor De Waard

Heemskerk pakt zilver op 200 meter vrij

Femke Heemskerk heeft in Kopenhagen zilver veroverd bij de EK kortebaan. Ze eindigde op de 200 meter vrije slag als tweede op 1,22 van Charlotte Bonnet.

Ze had zich als snelste voor de finale geplaatst, maar kon haar favorietenrol niet waarmaken. Heemskerk ging na 50 meter nog aan de leiding, maar daarna nam Bonnet het heft in handen.

De Française nam rap afstand en bleef de concurrentie eenvoudig voor. Met 1.52,19 veroverde ze na het EK-goud van 2012 haar tweede titel op een groot toernooi.

"De tijd valt me heel erg tegen", zei Heemskerk direct na afloop. "Ik heb daar eigenlijk geen verklaring voor. Maar ik heb ook geen tijd om daar nu bij stil te staan, want ik zwem straks nog de estafette."

Heemskerk: de tijd valt me heel erg tegen

Maaike de Waard legde op de 50 meter rugslag beslag op een bronzen medaille. Eerder dit toernooi werd ze op de 50 meter vlinderslag ook al derde.

De Waard had in de halve finales nog de vierde tijd gezwommen. In de eindstrijd was ze de Deense Julie Kepp Jensen 0,02 te snel af in de strijd om brons.

"Ik had niet verwacht dat ik derde zou kunnen worden, want het zat heel dicht op elkaar. Ik ben hier echt heel blij mee", zei De Waard glunderend.

Kira Toussaint was in de halve eindstrijd negende geworden, maar mocht meedoen in de finale door de afmelding van Maria Kameneva. Toussaint werd zesde: 26,54.

De titel ging niet geheel verrassend naar Katinka Hosszú. De Hongaarse was met 25,95 een klasse apart. De Poolse Alicja Tchorz eindigde op 0,14 van de winnares als tweede.

Zesde Europese titel voor Hosszú

Op Hosszú staat deze dagen geen maat. Het goud op de 50 meter rugslag was alweer haar zesde Europese titel van dit toernooi.

Eerder op de dag won Hosszú de 200 meter wisselslag en de Hongaarse had de titels op de 100 en 200 meter rugslag en de 100 en 400 meter wisselslag al op zak.

Na zaterdag staat Hosszú op 29 Europese titels, waarvan 16 op de kortebaan.

Meiluytye pakt tweede goud op schoolslag

Ruta Meilutyte won na de 50 meter schoolslag ook de 100 meter schoolslag.

De 20-jarige Litouwse lag lange tijd op het schema van haar wereldrecord, maar op de laatste meters verloor ze terrein. Met 1.03,79 kwam haar zevende EK-goud nooit in gevaar.

Kromowidjojo naar finale 100 meter vlinder

Ranomi Kromowidjojo, die al vier keer goud pakte op deze EK, haalde de finale op de 100 meter vlinderslag. Ze zette met 57,05 de zesde tijd neer, maar de achterstand op Sarah Sjöström (55,56) was fors.

Ook Elinore de Jong staat zondag in de eindstrijd van de 100 meter vlinderslag. Ze liet met 57,14 de achtste tijd noteren. Dat was 0,15 langzamer dan in de series, waarin ze haar persoonlijk record met bijna een seconde verbeterde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl