VVD-Kamerlid Van Haga onder vuur door kamerverhuur in Amsterdam

Aangepast
ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga overtreedt met een aantal panden de verhuurregels in Amsterdam. Volgens Het Parool wonen in zeven of acht panden van Van Haga meer huurders, zonder dat hij daar een vergunning voor heeft.

Van Haga, die sinds een maand Kamerlid is, bezit met zijn bv's meer dan honderd panden, vooral in Amsterdam en Haarlem. Sinds 1 januari heeft Van Haga in Amsterdam door nieuwe regels voor de verhuur van panden waar meer dan twee aparte huurders wonen, een vergunning nodig.

In een reactie zegt de VVD-politicus tegen de NOS dat het artikel in de krant de problemen correct weergeeft. "Ik heb daar verder niets aan toe te voegen."

Hoe zit het?

Tot 1 januari 2017 konden Amsterdammers als woongroep een woning in de hoofdstad delen. Ze huurden samen, op één contract, het hele huis en betaalden de huur vanaf één rekeningnummer. Sinds 1 januari bestaan zulke woongroepen niet meer. Als nu drie of meer personen een kamer in een pand huren, wordt dat beschouwd als kamerverhuur. Dat betekent dat de gemeente het pand niet langer ziet als één zelfstandige woning, maar als een combinatie van verschillende onzelfstandige woningen. De eigenaar van het pand moet daar een vergunning voor aanvragen. Ook moet zijn pand dan aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld een gezamenlijke huiskamer zijn en de woning moet extra worden geïsoleerd.

Om de verhuur van zijn panden te legaliseren, zegt hij bestaande huurcontracten op. Volgens het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, dat contact heeft met enkele bewoners van panden van Van Haga, legt hij zijn problemen op de schouders van de huurders. "Hij zegt huurcontracten op, terwijl hij gewoon vergunningen voor kamerverhuur moet aanvragen."

Geen overgangssituatie

Volgens Van Haga is het probleem dat er ingrijpende verbouwingen nodig zijn om in aanmerking te komen voor een vergunning, zoals goede geluidsisolatie. Dat kan niet als in de woningen nog mensen wonen, aldus de politicus.

Naar eigen zeggen had Van Haga gerekend op een 'overgangssituatie'. Toen hij in het voorjaar e-mails ontving van andere verhuurders die al boetes van de gemeente hadden gekregen, bleek die verwachting onrealistisch. "Toen bleek dat wethouder Laurens Ivens een soort razzia had gehouden", zegt Van Haga tegen Het Parool. Inmiddels heeft hij op Twitter zijn excuses aangeboden voor deze vergelijking.

Wybren van Haga
@WybrenvanHaga
Vanochtend in Het Parool maakte ik een ongepaste vergelijking richting wethouder Ivens. Dat had ik niet moeten doen. Excuses daarvoor.
7 maanden geleden

Van Haga zegt dat hij niet precies weet hoeveel mensen er in elk van zijn panden wonen. "Ik verhuur die aan twee personen, maar weet niet wat er vervolgens gebeurt achter de voordeur. En ik mag het niet controleren in de gemeentelijke basisadministratie."

Het Tweede Kamerlid zegt zich uit alle macht aan de regels te willen houden. "Ik moet laten zien dat ik alles doe om de situatie te legaliseren, daarom heb ik opzeggingsbrieven verstuurd. Van mij hoeft niemand weg. Maar het duurt lang voordat de vergunningen binnen zijn."

STER Reclame