Mathieu van der Poel studiocamosci.be

Van der Poel wint Scheldecross, Vos achtste bij rentree

time icon Aangepast

Marianne Vos is bij haar rentree in het veldrijden als achtste gefinisht in de Scheldecross. De zege in de Antwerpse cross, die meetelt voor de DVV-trofee, ging naar de Belgische regerend wereldkampioene Sanne Cant.

De 30-jarige Vos, die zeven wereldtitels in het veldrijden op haar naam heeft staan maar dit seizoen nog niet in het veld in actie was gekomen, ging snel van start. Ze wist dat hoge tempo echter niet vast te houden en moest uiteindelijk ruim twee minuten toegeven op de winnares.

Buitenwacht

Ook vorig jaar maakte Vos in Antwerpen haar rentree in het veld. Toen deed ze dat met de vierde plaats. Dat dat nu niet lukte, deerde de routinier niet. "Misschien dat de buitenwacht er meer van had verwacht, maar ik wist dat ik het vandaag moeilijk zou krijgen. Ik schrik hier in ieder geval niet van", reageerde ze.

Vos heeft haar zinnen gezet op het heroveren van de wereldtitel. In de aanloop naar de WK, op 3 en 4 februari in Valkenburg, rijdt ze nog ongeveer acht crossen. "De start was goed. Dat is een teken dat het erin zit. Alleen moet ik het straks langer dan een ronde zien door te trekken."

Negende zege Cant

Cant ontdeed zich in Antwerpen in de slotfase van de Amerikaanse Katie Compton en de Britse Helen Wyman en kwam solo over de meet. Het was haar negende overwinning van dit seizoen en haar vierde zege op rij in de Scheldecross.

Maud Kaptheijns was de beste Nederlandse. Ze eindigde als zesde op 58 seconden van Cant. Compton blijft leidster in de tussenstand van de DVV-trofee.

Van der Poel wint mannencross

Bij de mannen was er wel Nederlands succes. Mathieu van der Poel boekte zijn vierde zege op rij in de strijd om de DVV-trofee. De winst was zwaarbevochten: pas in de laatste meters kon hij zich ontdoen van zijn Belgische aartsrivaal Wout van Aert.

Kort na de start kwam Van der Poel ten val. Terwijl hij in de achtervolging op de kopgroep was, reed Van Aert weg uit die groep. Desalniettemin voegde Van der Poel zich al snel bij de Belg, die vervolgens zelf onderuit ging. Van Aert knokte zich op zijn beurt weer knap terug, maar vormde in de sprint geen partij voor Van der Poel.

STER Reclame