De leiders van FPÖ en ÖVP: Heinz-Christian Strache (links) en Sebastian Kurz ANP

De nieuwe rechtse coalitie in Oostenrijk zal de Europese Unie niet verlaten. Ook wordt er in de komende regeerperiode geen referendum over een eventuele 'öxit' gehouden.

Het duidelijke 'nee' tegen een öxit was een nadrukkelijke wens van de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz, die met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider in de EU wordt. De rechts-populistische FPÖ wilde wel een referendum over het EU-lidmaatschap.

In de regeringsverklaring schrijven beide partijen dat een sterk Oostenrijk alleen kan bestaan in een sterk Europa en dat ze in Europa een betrouwbare partner willen zijn. Wel willen ze dat een deel van de macht van Brussel terugvloeit naar de EU-landen.

Vluchtelingen

Ook al gaat Oostenrijk geen anti-Europese koers varen, kritiekloos over het EU-beleid is de nieuwe coalitie niet. Zo noemen ze het beleid om vluchtelingen over de EU-landen te verdelen tijdverspilling. De Europese Commissie heeft hierover een conflict met Hongarije, Tsjechië en Polen, en Oostenrijk lijkt nu op de lijn van die landen te komen.

Sowieso wil Wenen een strenger vluchtelingenbeleid. Zo wil de nieuwe coalitie korten op de uitkeringen voor vluchtelingen, komen er bonussen beschikbaar voor vluchtelingen die goed integreren en wordt de grensbewaking opgeschroefd, met extra personeel.

In de buitenlandse politiek streven ÖVP en FPÖ verder naar een meer ontspannen relatie met Rusland, al gaan ze niet zo ver dat ze voor verlichting van de sancties pleiten.

Zware posten

In de nieuwe coalitie krijgt de rechts-populistische FPÖ onder meer de ministersposten van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Hierdoor krijgen FPÖ-bewindslieden politie, leger en inlichtingendiensten onder zich. Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek hebben veel mensen daar bezwaren tegen, ook gezien de geschiedenis.

Voor Buitenlandse Zaken schuift de FPÖ overigens de partijloze Midden-Oostenexpert Karin Kneissl naar voren. Daarnaast krijgt de FPÖ ook nog wat minder zware posten. FPÖ-leider Strache wordt vice-kanselier en minister van Sport.

Gisteren bereikten de partijen na zeven weken onderhandelen een akkoord, waarover zij vanochtend bondspresident Van der Bellen hebben bijgepraat. Waarschijnlijk volgende week wordt de nieuwe ploeg beëdigd.

STER reclame