Beste uit het Oog: Roemer vertrekt en de astmapuffer van Froome

Aangepast
Emile Roemer en Lilian Marijnissen ANP / NOS

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met hetOog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

Het beste uit het Oog

Met deze week: het afscheid van Roemer, de verdachte waarden van Chris Froome en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Deze week maakte Emile Roemer op een onverwachte persconferentie bekend wat al langer werd verwacht: hij stopt als fractievoorzitter en partijleider van de SP. Hij wordt opgevolgd door Lilian Marijnissen, de dochter van SP-icoon Jan Marijnissen.

In Het beste uit het Oog een gesprek met politicoloog Gerrit Voerman en de SP-Kamerleden Ronald van Raak en Sadet Karabulut. Zij had zelf graag de opvolger willen worden van Roemer.

Verder in de podcast aandacht voor grensoverschrijdend gedrag bij sportclubs. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries concludeerde deze week dat een op de acht sporters als kind ervaring heeft gehad met dit soort gedrag. In vier procent van de gevallen zou het gaan om aanranding en verkrachting.

Samen met oud-wielrenner Marijn de Vries vertelt Klaas de Vries over het onderzoek en oplossingen voor het probleem. Marijn de Vries vertelde eerder in een column in Trouw over haar eigen ervaringen en riep anderen op om ook hun verhaal te doen.

Bij een dopingtest tijdens de Ronde van Spanje zijn er verdachte waarden gevonden in de urine van Chris Froome. De boosdoener is het astmamiddel salbutamol, een middel dat wel gebruikt mag worden, maar wat wel aan strenge regels is gebonden. Hoofdredacteur van wielertijdschrift De Muur en Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp vertelt over de "blunder" van Team Sky.

Historisch letterkundige Frits van Oostrom blikte in het Oog vooruit op de uitreiking van de Gouden Penning, een Vlaamse oeuvreprijs die hij vandaag kreeg. De Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten roemt Van Oostrom om zijn deskundigheid en zijn "keizerlijke Nederlands".

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, met het Haagse Oog-duo Max van Weezel en Joost Vullings. Deze week aandacht voor de leiderschapswissel bij de SP en de gevolgen daarvan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Verwacht de SP een Marijnissen-effect, vergelijkbaar met het Klaver-effect van GroenLinks? En wat betekent het dat Roemer zo aardig werd gevonden?

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

STER Reclame