Rijkswaterstaat: steeds meer boetes voor wangedrag op de weg

Aangepast
ANP

Rijkswaterstaat schrijft steeds meer boetes uit voor het negeren van een rood kruis boven de weg en ongeoorloofd stilstaan op de vluchtstrook. In 2015 deelden weginspecteurs nog 399 bekeuringen uit, in de eerste tien maanden van dit jaar waren het er 932, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

De laatste jaren mogen enkele tientallen weginspecteurs van Rijkswaterstaat boetes geven. Verreweg de meeste bekeuringen waren voor doorrijden bij een rood kruis, dat een afgesloten rijstrook aangeeft.

Politie Den Haag
@POL_DenHaag
Het negeren van rode kruizen: Levensgevaarlijk! Laat hulpdiensten veilig werken. Negeer dus nooit een rood kruis boven de weg! Want elke aanrijding is er één te veel.
6 maanden geleden

Doorrijden kan een groot gevaar opleveren voor de inspecteurs, die hun auto gebruiken om de plaats van een incident af te zetten. Dit jaar zijn al twaalf auto's aangereden nadat automobilisten een rood kruis hadden genegeerd of gemist.

Het totaal aantal boetes voor het doorrijden bij een rood kruis is een veelvoud van wat Rijkswaterstaat uitschrijft. Dat komt doordat ook de politie bekeuringen uitdeelt.

Zo werden gisteravond bij Amsterdam nog 101 automobilisten op de bon geslingerd. De straf voor het negeren van een rood kruis varieert. De boete wordt hoger naarmate mensen vaker in de fout gaan. Het OM ziet het als een verkeersmisdrijf.