Door de gladheid zijn vanochtend tientallen gewonden gevallen. Ziekenhuizen zagen vooral mensen met botbreuken binnenkomen.

In een groot deel van het land was het in de ochtend verraderlijk glad. In Noord- en Zuid-Holland, Friesland en Utrecht raakten auto's van de weg en kwamen fietsers ten val.

Tientallen gewonden door gladheid

In ziekenhuizen was het drukker dan normaal op een zaterdag. Het AMC in Amsterdam zegt dat op de afdeling spoedeisende hulp "vijf tot tien mensen zijn behandeld met botbreuken en problemen aan de pols en schouder".

Het Medisch Centrum Leeuwarden kreeg vijf mensen binnen, onder andere met gebroken polsen. Het Meander Medisch Centrum Amersfoort behandelde vijftien mensen met hoofdletsel, pols- en schouder- en enkelbreuken.

Vanavond is het opnieuw glad. Behalve voor het Waddengebied geldt daarom overal code geel. Voor zover bekend zijn er vanavond nog geen problemen ontstaan.

Spekgladde brug

De eerste incidenten door de gladheid waren afgelopen nacht. In het Noord-Hollandse dorp Schellinkhout raakte een automobilist te water. In het centrum van Zaandam sloeg een bestuurster met haar auto op een glad dijkje over de kop.

Ook uit Friesland kwamen later berichten over slip- en valpartijen. In Leeuwarden gingen volgens Omrop Fryslân in korte tijd tientallen fietsers onderuit op een spekgladde brug. In Breda viel een wielrenner op een fietspad. Hij werd volgens Omroep Brabant met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

In de sloot

Ook was er nogal wat materiële schade. Op de N231 bij Nieuwkoop kwamen drie vrachtwagens in de problemen. De eerste reed in een sloot. Een tweede wagen, met zandcement, kwam op zijn kant terecht. Een derde vrachtwagen slipte en kwam volgens Omroep West in de berm tot stilstand. De N231 was de hele ochtend afgesloten.

Ook op andere plaatsen in Noord-Holland en Utrecht belandden auto's in sloten. Dat gebeurde onder meer in Assendelft, Woerden, Wilnis, Kamerik en Zegveld. De automobilisten kwamen volgens RTV Utrecht allemaal met de schrik vrij.

STER reclame