AFP
NOS Nieuws Politiek Aangepast

Geen Nederlands paspoort meer voor twee veroordeelde jihadisten

Het kabinet wil het Nederlanderschap intrekken van twee mensen die zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover van De Telegraaf. De twee mannen zijn op dit moment nog in Nederland.

De twee zijn voor de zomer veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beroept zich op een wet uit 2010, die bepaalt dat mensen met zo'n strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap kunnen verliezen. Het is de tweede keer dat deze regeling wordt ingezet. De eerste keer was in augustus van dit jaar, toen een veroordeelde jihadist zijn Nederlanderschap verloor.

Voorbereidende handelingen

Het is niet bekend voor welk terroristisch misdrijf het tweetal is veroordeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid hoeven ze in ieder geval niet per se naar IS-gebied te zijn gereisd. "Je kunt ook veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld voorbereidende handelingen in Nederland." De woordvoerder kon niet zeggen welke andere nationaliteit de twee mannen hebben.

De twee hebben vier weken de tijd om tegen het voornemen van de minister in beroep te gaan. Als ze dat doen, ligt het besluit over de intrekking van hun Nederlanderschap bij de rechter.

STER reclame