PSV en Zuid-Amerika, een behoorlijk succesvol huwelijk

Aangepast
Maximiliano Romero Getty Images

Hirving Lozano, Gastón Pereiro, Santiago Arias en Mauro Júnior. Het zijn dit seizoen de Latijns-Amerikaanse vertegenwoordigers bij PSV. Met de jonge Argentijn Maximiliano Romero, die op punt staat te tekenen, haalt de Eindhovense club weer een Latijns-Amerikaanse speler.

Ook in het verleden heeft de club veel successen geboekt met spelers als Rómario en Ronaldo. Verrassend vindt meesterscout Piet de Visser het dan ook niet dat PSV weer een speler uit Zuid-Amerika aantrekt.

De Visser (83 jaar) was erbij, toen de scouts van PSV in de jaren negentig steeds vaker afreisden naar het continent. "Begin jaren 90 stond ik daar nog als enige Europese scout aan de zijlijn, na tien jaar zaten de tribunes van toernooien daar vol met Europeanen."

Guus Hiddink en Romario bij PSV ANP

Het Zuid-Amerikaanse succes van PSV begon bij het aantrekken van de doelpuntenmachine Romário de Souza Faria. PSV verraste in 1988 de voetbalwereld door de topscorer van het olympisch voetbaltoernooi te strikken.

De Braziliaan zou mede zijn binnengehaald met behulp van hoofdsponsor Philips. Het bleek het begin te zijn van de uitrol van een groot scoutingsnetwerk over het continent.

Romário goed voorbeeld

"Na het aantrekken van Romário ontstond het besef bij PSV dat daar meer te halen viel", vertelt De Visser. "De club moest gaan voortborduren op dat succes en PSV wilde meer dan alleen kampioen worden. Ze dachten aan de Champions League en de Europa Cup, en daarvoor heb je Zuid-Amerikanen nodig."

Maar wat maakt de spelers zo goed? De Visser ziet vooral dat de spelers hongerig naar succes zijn. "Spelers die hier komen, willen echt wat bereiken. Dat is het grote verschil met spelers uit andere landen, ik zie veel meer passie bij ze."

Hirving Lozano weer trefzeker voor PSV Pro Shots

'Voetbal toegankelijke sport'

NOS-correspondent Cees Zoon denkt ook dat meespeelt dat landen als Brazilië, Argentinië en Mexico echte voetbalnaties zijn. "Er is veel armoede in die landen en voetbal is een vrij toegankelijke sport. Die jongens grijpen elke kans om aan de armoede te ontsnappen."

De naam PSV is in Zuid-Amerika zeker bekend, zegt Zoon. "Hier wordt op televisie ook gewoon de Nederlandse competitie uitgezonden, en over PSV zijn ze lyrisch. Onder de voetballers wordt het gezien als een warme club, waar je geleidelijk kan wennen aan Europa".

"Onderling bevelen de spelers de club uit Eindhoven ook aan elkaar aan. Zo heeft PSV de komst van Hirving Lozano mede te danken aan ex-speler Andrés Guardado, die zijn landgenoot adviseerde bij PSV te beginnen", vertelt Zoon.

Piet de Visser (links) als scout op de tribune. ANP

Maar het aantrekken van een Zuid-Amerikaanse speler is niet per definitie garantie tot succes. De Visser herinnert zich het jonge talent Leandro do Bomfim.

"Het was een veelbelovende speler. In mijn ogen was dat toen het grootste talent dat ik ooit gezien had. Maar hij kon niet wennen, hij had het koud, liep de hele tijd de verwarming op te stoken. De Nederlandse mentaliteit paste niet bij hem."

Daar heeft de scout van geleerd, vertelt hij. "Ik wil nu direct weten wat de aard van het beestje is, of de mentaliteit klopt. Daarop selecteer ik nu ook heel nadrukkelijk tijdens het scouten."

Leandro do Bomfim in actie voor PSV in het seizoen 2002-2003 ANP

Overigens is PSV niet de enige club met zo'n duidelijke voorkeur voor een werelddeel. SC Heerenveen haalt bijvoorbeeld veel spelers uit Scandinavië.

"Die jongens passen zich allemaal snel aan. Ze hebben dezelfde normen en waarden als de Nederlanders, zijn ontspannen en de taal is makkelijk te leren. Dat alles maakt dat ze zich snel thuis kunnen voelen", zegt Heerenveen-trainer Jurgen Streppel.

Nieuwe aankoop

Over de nieuwe aankoop van PSV wil De Visser nog niet al te veel kwijt. "Ik moet eerst jongens een paar keer hebben zien spelen voordat ik een uitspraak over ze doe, en dat heb ik nog niet kunnen doen bij deze speler. En ik moet zien wat de aard van het beestje is, of ze hier wel gaan aarden. Want alleen dan kunnen ze uitgroeien tot een toptalent."

STER Reclame