Sporenonderzoek op de plek van de moord
NOS NieuwsAangepast

Moordverdachte en advocaat lopen klappen op in rechtszaal

In de rechtbank in Rotterdam is vanmiddag een pro-formazaak over de moord op een jonge vrouw geëindigd in tumult. Toen de zitting op zijn eind liep, belaagden familieleden van het slachtoffer de verdachte en diens advocaat. Die liepen allebei klappen op.

Het ging over de moord op de 21-jarige Graciëla Gomes Rodrigues, een Rotterdamse van Kaapverdiaanse afkomst. Haar lichaam werd op 22 september gevonden in een sloot bij het recreatiegebied de Krabbeplas in Vlaardingen. Ze was met zestien messteken gedood.

Een dag later werd haar ex-vriend Gilroy de J. (31) uit Schiedam gearresteerd. Die zou ooit hebben gezegd dat hij Graciëla zou vermoorden als ze bij hem weg zou gaan.

Klappen

In de rechtszaal liepen de emoties bij de ongeveer vijftig nabestaanden hoog op. Toen de rechter de zitting wilde afsluiten en de parketpolitie de verdachte zou wegbrengen, sprongen een paar familieleden over een glazen afscheiding en stormden ze op De J. af. Hij en zijn advocaat werden geslagen. De parketpolitie ontruimde de zaal met hulp van collega's uit een andere zittingszaal.

Advocaat Luciano Newoor van de verdachte zegt dat hij het de familie op zich niet kwalijk neemt dat bij hen de vlam in de pan schoot, omdat het voor het eerst was dat ze werden geconfronteerd met de verdachte. Hij verwijt de rechtbank wel dat de gebruikte zaal ongeschikt was voor deze zitting. De afscheiding was maar kniehoog en bovendien waren er maar vijf agenten van de parketpolitie, tegenover ongeveer vijftig nabestaanden, zegt hij. "Maar er waren volgens de rechtbank geen alternatieven."

Klacht

De advocaat weet nog niet of hij over de kwestie een klacht bij de rechtbank indient. Of zijn cliënt een klacht tegen de nabestaanden wil indienen, is ook nog niet duidelijk. "Hij is onmiddellijk weggevoerd en wij hebben nog geen contact gehad."

Voor Newoor was de uitbarsting van woede en geweld iets wat hij nog niet eerder heeft meegemaakt. "En dat gold ook voor de rechter en de parketpolitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl