In Monaco wonen 25 vluchtelingen tussen de 12.000 miljonairs

'Dit is een land voor rijke mensen'

Om het imago van belastingparadijs van zich af te schudden, investeert het vorstendom van Monaco steeds meer geld in humanitaire projecten. Sinds vorig jaar vangt het ministaatje 25 vluchtelingen op. Dat lijkt weinig vergeleken met de duizenden vluchtelingen die in andere Europese landen worden opvangen. Maar voor de 31.000 inwoners van Monaco is de aanwezigheid van vluchtelingen een nieuw fenomeen waar veel mensen aan moeten wennen. Om als buitenlander in Monaco te mogen wonen, moet een nieuwkomer gebruikelijk minstens een paar ton op de bank hebben staan.

Zorgen om de toekomst

Dima Boughros is één van de vluchtelingen. Samen met haar man Fares en hun twee kinderen vluchtte ze uit Syrië, waar ze tot de Armeense minderheid behoorde. Drie jaar lang woonde het gezin in Libanon, tot ze een verblijfsvergunning voor tien jaar kregen in Monaco. Hier, tussen de miljonairs, hebben ze een mooie woning en gaan de kinderen naar school. "Mijn kinderen spreken Frans en maken vriendjes. Ze halen goede cijfers en de leraar is tevreden, dat maakt me erg gelukkig", vertelt Dima.

Die enorme weelde om het gezin heen maakt het moeilijk voor ze om te integreren, zeggen ze zelf. "Dit land is bestemd voor rijke mensen", zegt Dima. Ze maakt zich zorgen over de toekomst, bang dat ze altijd buitenstaanders blijven. Daarom hoopt ze dat haar kinderen ook succesvol worden, zodat het leven in de toekomst beter zal zijn.

De schepen in de haven van Monaco

Eén op de drie inwoners van Monaco is miljonair. Het land staat bekend om de talloze casino's en de grote havens vol peperdure jachten. De overheid en veel burgers beseffen dat ze bevoorrecht zijn. "Wat mensen zien zijn de Ferrari's en de luxe", zegt minister Tonelli van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, "Maar hier gaan ook 45000 mensen dagelijks aan het werk. Het feit dat wij zo'n sterke economie hebben, zorgt ervoor dat wij aan liefdadigheid kunnen doen."

Hulp met fiscale voordelen

Samen met de UNHCR worden hulp-initiatieven ontwikkeld waarin wordt geïnvesteerd en waarmee het vorstendom zich ook van z'n humanitaire kant laat zien. Veel miljonairs dragen hier graag een steentje aan bij. Hoewel veel gulle gevers goede bedoelingen hebben, wijzen critici ook op de vele financiële voordelen van zulke giften: schenkingen worden niet belast en bovendien is het vaak goed voor het imago.

Wat de motivatie achter de hulp van Monaco ook is, het maakt Fares Boughros niet veel uit. Dankzij hulp van de overheid en een liefdadigheidsinstelling heeft hij nu een fulltime baan in de bouw. Voor hem telt dat hij en zijn gezin nu veilig zijn: "We leefden in de oorlog. Nu zijn we in een land waar vrede heerst. Bovendien zijn de mensen hier erg aardig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl