ANP

De teleurstelling en woede bij de kijkers van het RTL-programma Gordon Gaat Trouwen waren enorm. Gordon die op het laatste moment in Zuid-Afrika besloot tóch met niemand te trouwen. Tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC maakt er gehakt van. "Kijkers moeten niet zeuren", zegt hij tegen de NOS.

Ruim 2,1 miljoen mensen zaten gisteravond aan de buis gekluisterd. Maar na acht afleveringen liep het voor de kijker dus uit op een deceptie. "Ik kan het niet", zei Gordon vrij onverwacht aan het einde van de serie. Hij voelde te weinig vlinders in zijn buik. "En geloof me: er is niemand zo teleurgesteld als ik."

Veel kijkers reageren verbijsterd op de anticlimax. Vaak zelfs boos. Ze voelen zich voorgelogen. Al helemaal nu achteraf blijkt dat de 49-jarige Gordon op de helft van het programma al wist dat zijn droomman niet tussen de kandidaten zat, zo geeft hij zelf toe.

"Het was natuurlijk wel een geweldige ontknoping", zegt de tv-recensent. "Maar als de programmamakers of Gordon zelf écht de moed hadden gehad, hadden ze op de helft de boel al stopgezet." Maar de opnames gingen door. Gordon op zoek naar zijn droomman. En kijkers die massaal meeleefden.

Dat kijkers nu dan teleurgesteld en boos zijn is jammer, vindt Arjen Fortuin. "Je moet niet gaan zeuren dat amusement als amusement wordt gemaakt. Het kan nou eenmaal anders lopen dan je hoopt. De vraag is of je de kijker moet geven wat 'ie wil."

Gordon die trouwt in een televisieprogramma en de overstap maakt van de glamour naar een normaal burgerlijk leven. Een idioot format, vindt Fortuin. "Er wringt iets. Het is idioot, omdat Gordon leeft in een glamourwereld waarin vrijwel alles nep is. En dan probeer je hem in het niet-neppe burgerlijke leven te krijgen."

Het belang van de echte mensen gaat natuurlijk voor het belang van de kijker.

Arjen Fortuin, tv-recensent NRC

De presentator zelf zegt in een reactie dat hij geen 'tv-huwelijk' in scène wilde zetten. "Dat is oprecht nooit mijn bedoeling geweest." Hij wilde het échte gevoel. "Wellicht wat naïef om te denken dat ik dat zou vinden in een tv-programma, maar hé: niet geschoten is altijd mis."

Volgens Arjen Fortuin was de wereld ook te klein geweest als Gordon nu bijvoorbeeld wel met kandidaat Rogier was getrouwd en dat dat huwelijk over een maand of drie op de klippen zou zijn gelopen. "Het belang van de echte mensen gaat natuurlijk voor het belang van de kijker."

"De kans dat dit goed af kon lopen was miniem", zegt de recensent. Al is Fortuin wel bereid om te geloven dat het echt is gelopen zoals op tv te zien was. "Maar ik houd ook rekening met de mogelijkheid dat Gordon nog gaat vertellen dat het allemaal in scène is gezet."

Los van de enorme hoeveelheid kritiek kreeg Gordon ook bijval. "Goed dat je voor jezelf hebt gekozen! Liefde laat zich niet dwingen", reageert iemand. En een ander schrijft: "Jammer dat je niet trouwde blijft toch een grote stap en die vind je niet in een programma!!! Jammer maar veel geluk..."

STER reclame