In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Megavarkensstal komt er na tien jaar overleg toch niet

De gemeenteraad van Meierijstad heeft gisteravond de plannen voor de bouw van een megastal voor 18.000 varkens in Nijnsel definitief afgekeurd.

Daarmee komt een einde aan tien jaar overleg tussen de veehouder en de gemeente. Eerder had het college groen licht gegeven, maar burgemeester en wethouders krabbelden terug. Ze worden daarbij dus gesteund door de raad.

Strenger mestbeleid

In eerste instantie vond de gemeente dat de megastal voldeed aan de duurzaamheidseisen. Inmiddels is de provincie met strengere regels gekomen om het mestprobleem in Brabant aan te pakken.

Boer Thomas Verhagen wilde de stal in Nijnsel (bij Sint-Oedenrode) gaan bouwen. Hij heeft nu 2500 varkens en wil uitbreiden. De veehouder is teleurgesteld.

"Wij zijn door de gemeente benaderd om dit - vrijwillig - te doen. Wij gaan ons bedrijf in Mariahout dicht bij de bebouwde kom beëindigen. Dat wordt gesloopt. In ruil daarvoor zouden we verhuizen naar een nieuwe locatie."

Naar de rechter

Na tien jaar is hij wel zijn bedrijf kwijtgeraakt en heeft hij veel kosten gemaakt. De veehouder heeft al 5 hectare grond aangekocht in overleg met Meierijstad. Hij wil naar de rechter als de gemeente geen vergunning geeft, schrijft Omroep Brabant.

In de aanloop naar het besluit werd tegen de komst van de stal actiegevoerd. Vorig jaar kreeg de gemeente meer dan 10.000 protestmailtjes, in mei werden 15.000 handtekeningen aangeboden.

Advertentie via Ster.nl