Gianni Infantino
NOS VoetbalAangepast

'Infantino ging akkoord met lagere straf Fenerbahçe na omkoopschandaal'

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft in het seizoen 2011/2012, toen hij nog secretaris-generaal van de UEFA was, achter de schermen bijgedragen aan een lage straf voor voetbalclub Fenerbahçe na een omvangrijk matchfixingschandaal in Turkije.

Dat meldden onderzoeksplatform Follow the Money en de dagbladen The Guardian en Le Monde in een gezamenlijke publicatie. Ze hebben inzage gekregen in een tot nu toe geheime briefwisseling tussen Infantino en de Turkse voetbalbond.

Fenerbahçe-trainer Mustafa Denizli wordt bejubeld na het binnenhalen van de Turkse titel

Topclub Fenerbahçe werd kampioen van Turkije in het seizoen 2010/2011 doordat bij een flink aantal wedstrijden de overwinning werd gekocht. Dit is ook strafrechtelijk bewezen. De voorzitter van Fenerbahçe ging hiervoor de cel in.

Milde straf

De Turkse voetbalbond had in zijn regels staan dat een club in geval van bewezen matchfixing zou degraderen naar de eerste divisie. Fenerbahçe kreeg een flinke straf aan de broek - die overigens later weer werd teruggedraaid - maar de bond besloot de club niet terug te zetten.

In die tijd afficheerde de UEFA zich als een fel pleitbezorger voor strenge straffen bij matchfixing. Enkele clubs werden lange tijd uitgesloten van Europees voetbal.

Infantino, die namens de UEFA verantwoordelijk was voor juridische zaken, sprak zich in 2012 ook diverse malen publiekelijk uit voor forse straffen in het Turkse schandaal. Maar nu blijkt, uit de geheime briefwisseling, dat de Zwitser achter de schermen akkoord ging met de milde sanctie voor Fenerbahçe.

Politiek belang

Formeel beslist de Turkse bond zelf over deze straf. De UEFA gaat over deelname aan Europese competities, waarvoor Fenerbahçe ook daadwerkelijk twee seizoenen werd uitgesloten.

Michel Platini in zijn periode als voorzitter van de UEFA

Follow the Money suggereert echter dat er mogelijk sprake was van een politiek belang voor de UEFA om de Turkse bond te vriend te houden. Ook zou er een gesprek over deze kwestie zijn geweest tussen UEFA-president Michel Platini en de toenmalige Turkse premier Erdogan.

Aantijgingen

Infantino is sinds maart 2016 president van de wereldvoetbalbond FIFA en heeft sindsdien al diverse beschuldigingen en aantijgingen over zich heen gekregen. Zo verving hij de kritische voorzitters van de ethische commissie en die van de commissie 'Good Governance'.

Ook beschermt Infantino openlijk de Rus Vitali Moetko. De voormalig minister van Sport en rechterhand van de Russische president Vladimir Poetin werd vorige week door het Internationaal Olympisch Comité voor het leven geschorst vanwege zijn rol in het volgens het IOC door de staat gestuurde dopingprogramma van Rusland in aanloop naar en tijdens de Winterspelen in Sotsji.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (midden) met de Russische president Vladimir Poetin en Vitali Moetko, hoofd van het organisatiecomité van het WK voetbal

Infantino en de FIFA zwijgen tot dusverre in alle toonaarden, in de aanloop naar het WK voetbal van volgend jaar zomer in Rusland. Moetko is de grote man achter de organisatie van het mondiale titeltoernooi, dat een belangrijke rol moet spelen in het eerherstel van Rusland in de sportwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl