Layla M. afgevallen als Oscarkandidaat

Aangepast
Layla M.

Nederland dingt dit jaar niet mee naar een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film. De Nederlandse inzending Layla M. staat niet op de shortlist die in Los Angeles is bekendgemaakt.

In totaal waren er dit jaar 92 films ingezonden voor de filmprijs. Negen daarvan maken nog kans op een van de vijf nominaties: films uit Duitsland, Chili, Hongarije, Israƫl, Libanon, Rusland, Senegal, Zuid-Afrika en Zweden.

De definitieve nominaties zullen op 23 januari worden bekendgemaakt, de uitreiking van de Oscars volgt op 4 maart in Los Angeles.

Gouden Kalf

De film van regisseur Mijke de Jong vertelt het verhaal van een 18-jarige moslima in Amsterdam-West die langzaam radicaliseert. De hoofdpersoon voelt zich door de samenleving en haar familie buitengesloten.

De film trok in Nederland volle zalen. Hoofdrolspeelster Nora el Koussour won in september een Gouden Kalf voor haar rol. Mohammed Azaay kreeg de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol.

Lucia de B. was in 2014 de laatste Nederlandse film die de shortlist voor de Oscars haalde. De laatste Nederlandse nominatie was De Tweeling, 10 jaar eerder. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Karakter daadwerkelijk een Oscar won. Ook Antonia en De Aanslag wonnen in deze categorie.

Nora El Koussour met haar Gouden Kalf ANP

STER Reclame