Hans Vijlbrief (r) met zijn voorganger Thomas Wieser
NOS NieuwsAangepast

Nederlander op topfunctie: voorzitter belangrijke EU-werkgroep

De Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief wordt vrijwel zeker de nieuwe voorzitter van Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel. Zijn enige tegenkandidaat, de Fin Tuomas Saarenheimo, heeft zich teruggetrokken. De officiële stemming over de benoeming door de ministers van Financiën van de eurolanden volgt morgen.

Daarmee verzekert Nederland zich voor de komende twee jaar van een nieuwe topfunctie in Brussel, na het vertrek van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroep-voorzitter in januari. De EWG is de werkgroep die de maandelijkse Eurogroep-toppen voorbereidt.

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de eurolanden, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank en bepaalt voor een belangrijk deel de financiële koers van de eurolanden. Nederland hoopt, na het vertrek van Dijsselbloem, met Vijlbrief invloed te houden.

Link met vertrek Dijsselbloem

Thesaurier-generaal Vijlbrief (54) is sinds 2011 de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij onder meer directeur-generaal op het ministerie van Economische Zaken en onderdirecteur van het Centraal Planbureau. Vijlbrief wordt in Brussel de opvolger van Oostenrijker Thomas Wieser, die sinds 2012 voorzitter is. De D66'er zal in februari met zijn nieuwe baan beginnen, als Dijsselbloem zijn functie heeft neergelegd.

Eerder deze maand meldde NRC dat Nederland er zelf op heeft aangestuurd de termijn van Dijsselbloem in Brussel niet te verlengen, om de kans op de Europese post voor Vijlbrief groter te maken. De Portugees Mário Centeno volgde Dijsselbloem op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl