Een vissersboot in Harlingen waarin drugs zijn gevonden
NOS NieuwsAangepast

'Communicatie leest als een handboek voor de cocaïnevisserij'

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Criminelen hebben jarenlang vissers ingezet om cocaïne aan land te brengen, vermoedt het Openbaar Ministerie.

Vandaag begon de rechtszaak tegen twee mannen, die een visser uit Urk onder druk zouden hebben gezet om drugs van zee op te pikken. De verdachten communiceerden via versleutelde berichten, die vorig jaar in handen zijn gevallen van het OM. "De communicatie leest als een handboek voor de cocaïnevisserij", zegt officier van justitie Koos Plooij.

In de berichten wordt beschreven hoe smokkelaars vanaf containerschepen pakketten met cocaïne in zee gooiden. De drugs werden opgepikt en aan land gebracht door Nederlandse vissers, in ruil voor een deel van de opbrengst.

Het Openbaar Ministerie kwam de 'cocaïnevisserij' op het spoor in het onderzoek naar Naoufal F., een Amsterdamse crimineel die in 2015 opdracht zou hebben gegeven voor een (mislukte) liquidatie. Tijdens het ontrafelen van zijn geheime berichtenverkeer, stuitte de politie ook op de drugshandel.

F. deed volgens het OM zaken met Muhammed S. uit Amstelveen, die weer in contact stond met Ferry B. uit Den Helder. Dit tweetal zou een criminele organisatie hebben gevormd die zorgde dat de cocaïne aan land kwam. S. beschreef tot in detail hoe de drugs verpakt moesten worden.

Een vissersboot waar de groep volgens het OM gebruik van maakte, was kotter Z181 uit Urk. In juni dit jaar zag de kustwacht iets opvallends: het schip voer uit vanuit Harlingen, lag een paar minuten in de stroom van een containerschip en keerde weer terug. In een watertank vond de douane dertien tassen met cocaïne, 261 kilo in totaal.

Mogelijk heeft de groep jarenlang op deze manier drugs van zee gehaald, stelt het OM. Toch lijkt de medewerking van de vissers niet altijd vrijwillig. Een van hen heeft verklaard dat hij de klus in Harlingen aanvankelijk weigerde, maar daarna door twee mannen onder druk werd gezet om toch mee te doen.

Volgens het OM heeft Muhammed S. deze visser naar een carpoolplaats in Urk gedirigeerd en hem gedwongen om mee te werken omdat hij "te veel had gepraat". In een versleuteld bericht uit 2015 laat S. zich ook over hem uit.

Volgens het OM zijn er nog meer berichten, waaruit blijkt dat ook andere vissers geïntimideerd zijn. De twee verdachten schuwen ook grof geweld niet, zegt justitie. Ze zouden ook betrokken zijn bij de beschieting van een huis in Hippolytushoef.

Ferry B. schrijft dat hij 25.000 euro wil betalen voor de beschieting "met een AK" en "een ei erbij in het tuinhuis", oftewel een automatisch wapen en een handgranaat. Het doelwit, "de dikke", moet wel blijven leven.

Het slachtoffer wordt volgens het OM bijna geraakt als de kogels midden in de nacht door zijn ruit vliegen. Welk conflict achter de schietpartij schuilt, is onduidelijk.

De rechtszaak tegen de twee mannen gaat in maart verder. Dan wordt ook de zaak tegen Naoufal F. behandeld. De zaak tegen de betrapte vissers wordt naar verwachting voor de zomer behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl