NOS SportAangepast

Vlindergoud Kromowidjojo op EK, ook succes Toussaint en De Waard

Nederlands succes op tweede dag EK kortebaan

Ranomi Kromowidjojo heeft op de tweede dag van de EK kortebaan voor het eerste Nederlandse goud gezorgd in Kopenhagen. Ze was in de finale van de 50 meter vlinderslag met 24,78 iedereen te snel af. Maaike de Waard maakte het feest voor de Oranje-ploeg compleet door in 25,46 naar brons te zwemmen.

Kromowidjojo is al jaren een mondiale topper op de vrije slag, maar ook op de vlinderslag is haar ster rijzende. Zo veroverde de 27-jarige sprintster dit jaar bij de WK langebaan in Boedapest zilver op de 50 meter vlinderslag.

De Waard: de derde plaats maakte veel goed

Titelverdedigster Sarah Sjöström was in Kopenhagen de verrassende afwezige in de eindstrijd. De Zweedse tikte in de halve finales pas na 25,80 aan en werd daarmee slechts negende.

Estafettegoud

Kromowidjojo was na haar race amper op de kant geklauterd of ze moest zich alweer melden voor de finale van de 4 x 50 meter wisselslag voor gemengde teams. De vaandeldraagster van het Nederlandse zwemmen liet zich daarin opnieuw niet onbetuigd. Het vrijeslagkanon leidde de Oranje-formatie als slotzwemster naar de nipte zege.

Het gouden estafettekwartet: Ranomi Kromowidjojo, Joeri Verlinden, Arno Kamminga en Kira Toussaint

Nederland, dat verder aantrad met Kira Toussaint (rugslag), Arno Kamminga (schoolslag) en Joeri Verlinden (vlinderslag), gaf de overwinning extra glans door met 1.37,71 een Nederlands record neer te zetten. Het kwartet was daarmee maar een fractie sneller dan Wit-Rusland (1.37,74) en Frankrijk (1.37,75).

Tweede plak

Het was ook voor Toussaint al de tweede plak van de dag. Kort voor Kromowidjojo's individuele triomf had ze zilver veroverd op de 100 meter rugslag. De 23-jarige Noord-Hollandse scherpte met 56,21 bovendien opnieuw haar Nederlands record aan. Woensdag had Toussaint dat op 56,80 gebracht.

Toussaint: 56,2, dat is een borstcrawltijd!

Dat ze in de finale Katinka Hosszú voor zich moest dulden, zal niemand haar kwalijk nemen. De Hongaarse prolongeerde in 55,66 haar titel en schreef zo haar 25ste gouden EK-medaille (twaalf kortebaan, dertien langebaan) bij op haar imposante erelijst.

  • NOS
    Rugslagspecialiste Kira Toussaint showt haar zilveren EK-medaille
  • NOS
    Twee keer de hoofdprijs voor Ranomi Kromowidjojo op de tweede EK-dag
  • Pro Shots
    Maaike de Waard met haar bronzen EK-plak

Kromowidjojo en Femke Heemskerk wisten door te dringen tot de finale op de 100 meter vrije slag, die voor vrijdag op het programma staat.

Kromowidjojo, goed voor zilver op de vorige EK, klokte in de halve finales met 52,49 de vijfde tijd. Heemskerk plaatste zich als derde: 52,10. De Deense Pernille Blume was tot genoegen van het Deense publiek met 52,09 de snelste op het koninginnennummer.

Kromowidjojo: ik had 20 minuten een zeurend iemand naast me

Marrit Steenbergen bereikte de laatste acht op de 100 meter wisselslag dankzij haar 59,98, waarmee ze gedeeld zesde werd in de halve finales. Dat was een dikke twee seconden langzamer dan veelvraat Hosszú, die met 57,64 veruit de snelste was. Ook Sjöström, de nummer twee, kon met 59,40 niet tippen aan die tijd.

Voor Valerie van Roon viel het doek in de halve finales. De 18-jarige EK-debutante verbeterde met 1.01,17 weliswaar haar serietijd (1.01,47), maar met de veertiende plaats bleef een finaleplek buiten bereik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl