Shell-topvrouw Marjan van Loon
NOS Nieuws

'Shell houdt van Nederland, hopelijk is het wederzijds'

Multinationals als Shell, Unilever en AkzoNobel zijn blij met de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer zeiden ze dat ze daar al jaren voor lobbyen. Maar ze hebben nooit gedreigd Nederland te verlaten als het niet gebeurde.

In het regeerakkoord staat dat de belasting op winstuitkeringen aan aandeelhouders gaat verdwijnen. Dat kost de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro. In de Tweede Kamer werden de topmensen van de grote bedrijven vandaag geconfronteerd met oppositiepartijen die daar verbolgen over zijn.

Zij zien de maatregel als een cadeautje voor buitenlandse aandeelhouders, terwijl premier Rutte het eerder een noodzakelijke maatregel noemde. Volgens hem zouden we anders "onverantwoorde risico's" nemen met de werkgelegenheid in Nederland.

Geen dreigement

Tijdens de hoorzitting benadrukten de multinationals vooral hun belang voor de Nederlandse economie. Afschaffen van de dividendbelasting is volgens hen belangrijk voor het vestigingsklimaat, omdat Nederlandse bedrijven voor hun financiering grotendeels afhankelijk zijn van buitenlandse beleggers.

PvdA-leider Asscher, die het initiatief nam voor de hoorzitting, wilde weten hóe belangrijk. Hebben ze tijdens de formatie gedreigd ons land te verlaten als de belasting zou blijven bestaan?

Dat was volgens de bedrijven niet zo. Ze blijven het liefst in Nederland, omdat ze daar historische banden mee hebben. "Shell houdt van Nederland, hopelijk is de liefde wederzijds", zei topvrouw Marjan van Loon van de oliemaatschappij. Ze berekende dat er jaarlijks 100.000 hotelovernachtingen in Nederland zijn door bezoekers van Shell.

Unilever

Volgens Van Loon blijven er alleen al via haar bedrijf tienduizend banen behouden als de dividendbelasting afgeschaft wordt.

Topman Kees van de Waaij van Unilever betoogde dat het fiscale klimaat erg belangrijk is bij vestigings-beslissingen. De levensmiddelengigant heeft nu twee hoofdkantoren (in Londen en Rotterdam) en wil daarin een keuze maken. In Groot-Brittannië betalen beleggers geen dividendbelasting.

Toch zal Unilever Nederland niet gauw helemaal verlaten, zei Van der Waaij. "Wij zijn ook de komende honderd jaar verbonden aan dit mooie land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl