Scooters in Amsterdam Hollandse Hoogte

Scooterwinkels mogen volgend jaar alsnog hun restvoorraad scooters en brommers verkopen die niet meer aan de nieuwste Europese normen voldoen. Het gaat om zo'n 3000 scooters met een Euro 2 of 3-norm, die meer schadelijke stoffen uitstoten dan de nieuwere Euro 4-norm toestaat.

In Europa is afgesproken dat vanaf 1 januari 2018 alleen nog scooters verkocht mogen worden die voldoen aan Euro 4 of hoger. In veel landen mochten importeurs en winkels hun restvoorraden gewoon verkopen, maar in Nederland besloot toenmalig bewindsvrouw Sharon Dijksma dat per 1 januari de verkoop van deze scooters moest stoppen. De Europese Commissie heeft die beslissing van Dijksma nu teruggedraaid.

De brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag zijn blij. Veel Nederlandse scooterwinkels waren zich al aan het voorbereiden op het totaalverbod door scooters alvast op kenteken te zetten. De winkel is dan officieel de eerste eigenaar van de scooter waarna die doorverkocht mag worden als tweedehands scooter. Waarschijnlijk wel voor een lagere prijs.

De branche kijkt nu of ze het op kenteken zetten van die scooters terug kan draaien, zodat ze toch als nieuw verkocht kunnen worden. Het gaat alleen om viertaktscooters. Winkels verkopen sinds januari dit jaar al geen tweetakt-scooters meer, die het meest vervuilen.

STER reclame