NOS NieuwsAangepast

OM eist twee jaar cel en tbs tegen teruggekeerde Syriëganger

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel en tbs tegen een teruggekeerde Syriëganger. De 47-jarige man uit Den Haag had zich in 2016 aangesloten bij een terroristische strijdgroep in Syrië, die aan al-Qaida is gelieerd.

Volgens de officier van justitie heeft hij zich schuldig gemaakt aan terroristische misdrijven. "Hij was lid van een terroristische organisatie, deed mee aan een trainingskamp en voerde voorbereidingshandelingen uit voor een terroristisch misdrijf."

De man uit Den Haag is manisch-depressief en had zich tot de islam bekeerd. Vorig jaar haalde hij zijn huis leeg, zegde hij abonnementen op, maakte een testament op en boekte hij een enkele reis naar Turkije. Van daaruit reisde hij naar Syrië.

Schoonmaken en wachtlopen

Daar zat hij naar eigen zeggen drie weken in een trainingskamp van de Turkistan Islamic Party, een groepering die vooral bestaat uit jihadistische Oeigoeren uit China. In het kamp zou hij hebben geoefend met een kalasjnikov, hebben opgeruimd, schoongemaakt en wachtgelopen. De man keerde volgens hemzelf terug naar Turkije omdat hij ziek was geworden. De Turkse autoriteiten pakten hem op en droegen hem over aan Nederland.

Vanwege zijn psychische problemen eist de officier tbs met voorwaarden. Het OM wil dat hij wordt opgenomen op een psychiatrische afdeling en verplicht wordt medicijnen in te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl