NOS NieuwsAangepast

EU-top met als inzet: de euro mag nooit meer wankelen

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Dit nooit meer! Nooit meer lange rijen voor pinautomaten, nooit meer massawerkloosheid onder jongeren en nooit meer slaande ruzie tussen landen die met de euro betalen. De eurolanden willen nooit meer zo dicht langs de rand van het ravijn lopen als een aantal jaar geleden tijdens de banken- en Griekse crisis.

Op een top in Brussel beginnen de Europese regeringsleiders vandaag met de verbouwing van de Eurozone om een nieuwe, chaotische crisis te voorkomen. Het is een verbouwing van een economische samenwerking van honderden miljarden euro's en dus loopt de spanning snel op.

Een superminister van financiën

De nieuwe Franse president Macron zet druk op de ketel. Hij kiest voor intensieve samenwerking om de euro bij een toekomstige crisis te kunnen redden. Daarbij wil hij verantwoordelijkheid overhevelen naar Brussel.

Er moet wat Macron betreft een superminister van financiën komen met een begroting om landen in problemen te helpen. Als er een onverwachte economische crisis is in Finland, een overstroming in Duitsland of een aardbeving in Italië moet de superminister zo'n land zelfstandig overeind kunnen houden. Om hem of haar de financiële middelen te geven om dat mogelijk te maken zou ieder EU-land een paar procent van de begroting naar Brussel moeten overmaken.

De Brusselse toverterm hierbij is 'asymmetrische schokken', onverwachte economische gebeurtenissen die snel moeten worden aangepakt. Voor het aanpakken van die schokken moeten Europese schokdempers komen. Je zou een EU met schokdempers kunnen vergelijken met de Verenigde Staten. Als er een orkaan over Florida trekt kan de Amerikaanse overheid die staat direct financieel ondersteunen om te voorkomen dat de economie daar instort.

Hoe voorkomt Europa een nieuwe eurocrisis?

In de EU komt die hulp pas op gang na wekenlange onderhandelingen met nachtelijke ruzies over de schuld en terugbetaal-regelingen. Zo n superminister zou zelf aan de slag moeten kunnen, is het gevoel in Brussel, zonder de lidstaten eerst om toestemming te hoeven vragen.

De Nederlandse regering is fel tegen deze plannen. Premier Rutte is bang dat de rijkere noordelijke landen dan gaan opdraaien voor de problemen in het zuiden. De vrees is dat we een mogelijke Europese miljardenuitgave, waar Nederland tegen zou zijn, dan ook niet meer kunnen tegenhouden.

Rutte vindt dat EU-landen eerst zelf de economie op orde moeten krijgen voordat er meer Europa, meer euro en meer onderlinge solidariteit mogelijk is. Ruzie zoeken en keihard met veto's dreigen hoeft nog niet bij de top de komende dagen. Dit is het belangrijkste onderdeel van de verbouwing van de EU en beslissingen worden pas verwacht bij een top over een half jaar.

Tijdlijn van Europese toppen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl