Het hoofdkantoor van Unilever aan het Weena in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Kamer praat over afschaffen dividendbelasting, EC waarschuwt al jaren: 'Doe het niet'

In de Tweede Kamer is vandaag een hoorzitting over het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. De Europese Commissie wijst landen al jaren op negatieve gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting.

Het leidt uiteindelijk tot een lagere belastingopbrengst in de hele EU en geeft grote bedrijven meer kans landen tegen elkaar uit te spelen, waarschuwt de commissie in een vertrouwelijk document in handen van de NOS. Het document is afkomstig uit de Code of Conduct Group, een overleggroep waarin EU-landen spreken over het stroomlijnen van belastingmaatregelen.

Shoppen door Europa

In april 2016, vóór de Brexit, schrijft de Europese Commissie dat het "volstrekt legitiem is dat EU-lidstaten eigen beleidskeuzes maken ten aanzien van de dividendbelasting." Maar de commissie concludeert ook dat het schadelijk is als landen op eigen houtje de dividendbelasting verlagen naar nul procent.

Doen landen het toch, dan neemt de uiteindelijke opbrengst van de dividendbelastingen voor alle EU-lidstaten af. Ook krijgen multinationals de kans op "belasting-shoppen" om hun belastingverplichtingen te minimaliseren door Europese landen tegen elkaar uit te spelen.

Daarnaast geeft het bedrijven de mogelijkheid om hun (fiscale) hoofdkantoor te verplaatsen door Europa, om gebruik te maken van het laagste belastingtarief.

Hoorzitting

Voor de hoorzitting in de Tweede Kamer zijn multinationals uitgenodigd om meer duidelijkheid te krijgen over de achtergronden van het afschaffen van de dividendbelasting. De maatregel is vooral gunstig voor buitenlandse investeerders en bedrijven - en dat is ook de bedoeling. Het nieuwe kabinet wil het aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen of hier te blijven.

Shell, AkzoNobel en Unilever geven uitleg over de voordelen van het schrappen van de dividendbelasting. Behalve de multinationals komen er ook experts langs die de voor- en nadelen schetsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl