In de horeca werd een nieuwe cao afgesloten
NOS NieuwsAangepast

Dit jaar kreeg 70 procent van de werknemers een nieuwe cao

In 2017 kregen tot en met november 3,5 miljoen werknemers een nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Dat is 70 procent van alle werknemers die onder een cao vallen.

En dat is veel, zegt werkgeversvereniging AWVN. "Het was een vruchtbaar en relatief soepel verlopend cao-jaar, ondanks een oplopend aantal acties."

Hogere lonen

In totaal werden 330 cao-akkoorden gesloten tussen vakbonden en werkgevers. Gedurende het jaar steeg de gemiddelde afgesproken loonsverhoging gestaag, van rond 1,5 procent begin dit jaar naar bijna 2 procent nu. "Dit komt door de sterk aantrekkende economie en betere vooruitzichten voor bedrijven", aldus de AWVN.

Zo'n 20 procent van de werknemers in Nederland werkt in een sector of bij een bedrijf zonder cao. Meestal is de cao verlopen zonder dat er al een nieuwe is afgesloten. Zo is de cao voor omroeppersoneel al bijna een jaar verlopen.

Er zijn ook bedrijven die helemaal stoppen met een cao. Zo besloot supermarktketen Jumbo eerder dit jaar de onderhandelingen over een cao voor de distributiecentra te staken. Sommige sectoren hebben nooit een cao gehad, zoals de fitnessbranche.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl