Armstrong opmerkelijke eregast in Ronde van Vlaanderen

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen heeft een opmerkelijke eregast aangekondigd voor de editie van 2018: oud-dopingzondaar en persona non grata Lance Armstrong.

Sporza 🚴
@sporza_koers
.@lancearmstrong komt als gast naar de Ronde van Vlaanderen https://t.co/r9oOPmjORP
1 jaar geleden

De Amerikaan zal op de dag van de koers, 1 april, in een van de volgauto's meerijden. In de dagen voorafgaand aan de klassieker zal hij ook meedoen aan een fietstocht met tweeduizend wielerliefhebbers. Armstrong zal ook nog spreken tijdens een evenement op de Oude Kwaremont.

Na zijn dopingbekentenis in 2013 werd Armstrong verguisd en verdween hij volledig uit het wielrennen. Inmiddels analyseert hij in Amerika weer wielerwedstrijden, maar met zijn komst naar de Ronde van Vlaanderen gaat hij voor het eerst in op een uitnodiging om te spreken in Europa.

"Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen. Ik heb al jaren het gevoel dat hij vooral gestraft is voor zijn arrogantie."

Organisator Wouter Vandenhaute

"Armstrong wil graag naar Vlaanderen komen om zijn verhaal te vertellen en om zijn favoriete eendagswedstrijd live te beleven", zegt organisator Wouter Vandenhaute. "Voor hem is het ook een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom."

Armstrong deed vijf keer mee aan de Ronde van Vlaanderen, maar kwam nooit in de buurt van de winst. Zijn beste resultaat was een 27ste plaats in 2010. Die uitslag werd echter geschrapt na zijn dopingbekentenis.

Lance Armstrong won van 1999 tot en met 2005 zeven keer achter elkaar de Tour de France, maar bleek dat met behulp van doping gedaan te hebben. Hij werd levenslang geschorst en verloor al zijn Tourzeges. In 2013 legde hij een publieke dopingbekentenis af in de tv-show van Oprah Winfrey en sindsdien was hij persona non grata in de wielersport.

"Ik heb Armstrong in oktober in Washington ontmoet en trof een gelouterd man aan, die vrede heeft met zijn lot", gaat Vandenhaute verder. "Uiteraard moeten we in de wielersport inspanningen blijven leveren in de strijd tegen doping, maar we moeten ook in het reine leren komen met ons verleden."

Vandenhaute sluit af met de zin: "Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen. Ik heb al jaren het gevoel dat hij vooral gestraft is voor zijn arrogantie."

STER Reclame