Sörensen met Wilders op campagne in 2015
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe partijen willen graantje meepikken in Rotterdam'

"Rotterdam was altijd al een stad van uitersten", meent Ronald Sörensen. "De polarisatie was er allang toen Pim ging meedoen aan de verkiezingen met Leefbaar Rotterdam, maar toen werd het voor het eerst zichtbaar."

Sinds Fortuyn in 2002 in een klap de grootste partij van de stad werd met 35 procent van de stemmen, geldt de stad als een kweekvijver voor nieuwe politieke bewegingen. Leefbaar, nog altijd de grootste partij, is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een verbond aangegaan met Forum voor Democratie. De eerste moslimpartij van ons land heeft er drie zetels. En vandaag presenteert de PVV er zijn lijsttrekker.

"In Rotterdam hebben we de keerzijde van de multiculturele medaille al snel openlijk durven aankaarten", legt Sörensen uit. "Het was niet voor niets dat Leefbaar een derde van de stemmen haalde bij de eerste verkiezingen waar dit openlijk een item werd. Als je dat zou vertalen naar een landelijk beeld, zou je 55 Kamerzetels hebben gehaald. Dat is niet iets wat ineens opkomt, het modderde allang in de stad."

Gemeenteraad, Eerste Kamer, Provinciale Staten

Sörensen, ooit leraar geschiedenis en biologie, maakte veel ontwikkelingen van de laatste jaren persoonlijk mee. Als oprichter van Leefbaar Rotterdam zat hij voor de partij in de gemeenteraad, voor de PVV zat hij in de Eerste Kamer en de Provinciale Staten en tegenwoordig is hij lid van FvD.

Zijn carrière was minder stormachtig dan het zo lijkt, verzekert hij. Hij ziet vooral de overeenkomsten tussen alle partijen. "Dat je kritisch bent en je openlijk durft te uiten. En ik ben zeer islamkritisch, dat heb ik vanuit mijn docentschap meegekregen. Dat leeft in de stad."

De VVD in Amsterdam is linkser van de PvdA in Rotterdam.

Ronald Sörensen

Sörensen vindt het logisch dat nieuwe partijen proberen "een graantje mee te pikken" in Rotterdam. "Wij zijn in Rotterdam opener en eerlijker en vertalen dat ook naar de politiek", betoogt hij. "In steden als Utrecht en Amsterdam blijft er een politiek correcte deken over hangen. Daar durfde geen enkele andere partij in het rechtse gat te stappen, dan werd je verketterd. De VVD in Amsterdam is linkser dan de PvdA in Rotterdam."

Sörensen is dan ook blij dat FvD het in Amsterdam probeert en de PVV in Utrecht. Dat ook Denk overweegt in Rotterdam mee te doen, juicht hij eveneens toe. "Het is hun goed recht. Dat maakt het bespreekbaar."

"Die veenbrand is al heel lang gaande en nu krijg je in de gemeenteraad een arena waarin je kan debatteren met elkaar. Laat ook de islamisten zich maar organiseren, dat hoort bij een democratie. Zij zelf zijn tegen de democratie, dat is wat anders, maar het hoort er wel bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl