Sneeuwval in groot deel van het land; opnieuw lange files

Aangepast
Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
De #N331 bij Zwartsluis is weer wit laat @ParcivalKoopman ons weten. #gladheid #sneeuw Pas je snelheid aan.
5 maanden geleden

In het midden, noorden en oosten van het land is aan het eind van de nacht en het begin van de ochtend opnieuw sneeuw gevallen. Op veel plekken viel een sneeuwlaag van enkele centimeters. Er was gewaarschuwd dat het door winterse neerslag hier en daar glad kon worden, maar de schaal waarop het sneeuwde was verrassend.

Het winterweer leidde tot forse files, en de ochtendspits houdt lang aan. Op het hoogtepunt stond er meer dan 700 kilometer file. Om 9.00 uur stond er nog ruim 500 kilometer, vooral in het midden van het land. Om 10.00 uur was dat afgenomen tot 150 kilometer.

Het verkeer had niet alleen last van de sneeuw, maar ook van harde wind en van het vele water op de weg waaraan ook regenbuien vannacht hebben bijgedragen. De sneeuw was op veel plaatsen door de regen alweer snel verdwenen,

Code geel

Weggebruikers krijgen het advies om alert te blijven en de rijstijl aan te passen. Donderdag is gewoonlijk al de drukste dag op de weg.

Tijdens de ochtendspits gold voor een groot deel van het land code geel van het KNMI. Inmiddels geldt code geel alleen nog voor Groningen, Friesland en Drenthe, waar nog winterse buien kunnen vallen. De rest van het land krijgt te maken met flinke regenval.

Meer buien

Omdat de temperatuur oploopt naar zo'n 4 tot 6 graden, verdwijnt de gladheid snel. Ook eventuele nieuwe sneeuw- en hagelbuien later op de dag zullen niet of nauwelijks tot gladheid leiden, verwacht Weerplaza. Wel wordt voor vanavond gewaarschuwd voor een zware spits.

Na vandaag wordt voorlopig geen sneeuw meer verwacht. Wel zal het de komende nachten naar verwachting glad worden door opvriezing van natte weggedeelten.