ANP
NOS NieuwsAangepast

Raadsleden: lokale democratie in gevaar door samenwerking van gemeenten

Gemeenteraadsleden vinden dat ze niet genoeg controle kunnen uitoefenen op besluiten die wethouders nemen in samenwerkingsverbanden van gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van Raadslid.Nu onder ruim 1400 raadsleden, schrijft de Volkskrant.

In die verbanden maken wethouders van verschillende gemeenten afspraken over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld voor afvalinzameling of de jeugdzorg.

De wethouders presenteren dat beleid vervolgens als voldongen feit aan de raad in hun eigen gemeente, zeggen de raadsleden. Ruim de helft van de ondervraagden ziet dit als een bedreiging van de lokale democratie.

Ongeldig verklaren

Die ontevredenheid over gemeentelijke samenwerking is niet nieuw. Hetzelfde bleek ook uit een enquête uit 2013. Sindsdien is het aantal samenwerkingsverbanden verder toegenomen.

"Toen hebben veel gemeenten de intentie uitgesproken dat ze raadsleden goed zouden betrekken bij de besluitvorming", zegt directeur Henk Bouwmans van Raadslid.Nu tegen de Volkskrant. "Het is teleurstellend dat de raadsleden blijkbaar niet tevreden zijn gesteld."

Uit de enquête blijkt dat de raadsleden niet tegen de samenwerkingsverbanden zijn, maar ze willen wel meer mogelijkheden om er invloed op uit te oefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl