Mirte de Rozario/Rode Kruis

Het parlement van Sint-Maarten heeft ingestemd met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De oprichting daarvan is de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld aan het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld.

De Integriteitskamer moet corruptie tegengaan door erop te letten dat het geld goed wordt besteed. Het besluit van het parlement moet nog wel worden bekrachtigd door de gouverneur en de waarnemend premier van Sint-Maarten.

Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is tevreden dat het parlement heeft ingestemd, zegt hij tegen persbureau ANP. Hij noemt het "een belangrijke stap om aan de slag te gaan met de wederopbouw van Sint-Maarten en inwoners te helpen met het opnieuw opbouwen van hun bestaan".

Irma

Sint-Maarten werd in september zwaar getroffen door orkaan Irma. Veel gebouwen werden verwoest; de schade loopt in de honderden miljoenen.

Het Nederlandse hulpfonds leidde eerder tot een ruzie met de regering-Marlin. Die ging niet akkoord met de voorwaarden, maar het parlement stemde de regering begin november weg. Premier Marlin weigerde in eerste instantie op te stappen, maar deed dat later toch.

STER reclame