Jos Verveen bij een raadsvergadering
NOS Nieuws

Coalitie Rotterdam verliest meerderheid, D66'er begint eenmansfractie

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest alsnog haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen legt zich er niet bij neer dat hij uit de fractie is gestoten en houdt vast aan zijn zetel. De consequentie is dat hij dan als D66-lid wordt geroyeerd. "En dan voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het voortbestaan van de coalitie hing afgelopen zomer al aan een zijden draadje toen Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal plotseling overstapte naar de door de islam geïnspireerde partij Nida. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid in de raad. Dankzij de steun van de CU-SGP-fractie kon de coalitie uiteindelijk toch doorgaan.

Ondanks de krappe meerderheid besloten vijf D66-raadsleden vorige maand de samenwerking met hun fractiegenoot Verveen op te zeggen. De aanleiding was een interview in het AD waarin Verveen zich kritisch uitliet over zijn fractiegenoten.

Fractie Verveen

Verveen legt zich hier niet bij neer. Volgens hem is hij onrechtmatig en in strijd met de reglementen uit de fractie gezet. "Volgens de reglementen kan er alleen sprake zijn van een afsplitsing als een raadslid zelf besluit om zich af te splitsen. Niet als hij uit de fractie wordt gezet."

Verveen is niet bereid zijn zetel in de raad op te geven en zal donderdag, als de raad vergadert, aanwezig zijn, kondigt hij aan. Naar verwachting zal dan bekend worden dat hij als Fractie Verveen verder gaat. De consequentie daarvan is dat hij zijn lidmaatschap van D66 en zijn plaats op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kwijtraakt, beseft Verveen.

"Dat is niet mijn keus. Als het aan mij ligt, blijf ik D66-lid. Maar als de partij mij mijn lidmaatschap afneemt, voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het verlies van de meerderheid in de raad zal voor de coalitie naar verwachting geen grote gevolgen hebben. De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in maart. Er staan geen grote beslissingen meer op de agenda. Wel kan het verlies van de meerderheid het college in de problemen brengen bij actuele kwesties, zoals de problemen bij de aanleg van de Hoekse Lijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl