De stemming in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst

Het Britse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de brexit-wet waardoor premier May het parlement goedkeuring moet vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie. Dat is een nederlaag voor premier May.

Het parlement stemde met een nipte meerderheid van vier stemmen in met deze aanpassing van May's routeplan voor de uittreding uit de EU. Een aantal 'rebellen' uit haar eigen Conservatieve Partij stemde mee met de oppositie. De voorstemmers zijn vooral tegenstanders van de brexit. Critici zeggen dat die de brexit proberen te frustreren door May's handen te binden.

Labour-leider Corbyn zei dat dit "een vernederend verlies van autoriteit" is voor May.

Soepele brexit moeilijker

Groot-Brittannië wil in maart 2019 uit de EU stappen. De brexit-wet gaat onder meer over het beëindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiëren van die wetten naar Britse wetten, zodat dezelfde wetten en regels blijven gelden op het moment dat Groot-Brittannië de EU verlaat.

Britse parlementariërs hebben al honderden pogingen gedaan om aanpassingen van de brexit-wet af te dwingen, maar dit is de eerste keer dat dat is gelukt. Volgens de regering maakt deze aanpassing een soepele brexit moeilijker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl