NOS SportAangepast

Nederlandse handbalsters met pijn en moeite naar halve finales WK

WK: Nederland worstelt zich in kwartfinale langs Tsjechië

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Duitsland met pijn en moeite de halve finales bereikt. Tsjechië werd in Maagdenburg met 30-26 geklopt. In de halve eindstrijd wacht vrijdag titelverdediger Noorwegen, dat olympisch kampioen Rusland met 34-17 versloeg.

Oranje kende een flitsende start, maar na een voorsprong van zes punten zakte de ploeg wat in. Verdedigend werd de ploeg minder scherp en dat gaf Tsjechië de ruimte om terug in de wedstrijd te komen. Alleen Lois Abbingh was, met acht treffers voor rust, op dreef.

Na een voorsprong van 17-16 veranderde er niet veel aan het spelbeeld in de tweede helft. Het worstelende Oranje bleef uiterst slordig spelen en kansen werden niet benut. Tsjechië bleef door dit spel simpel in het spoor van de handbalsters en kwamen tien minuten voor tijd terug tot 24-24.

• ANP
    De handbalsters gaan uit hun dak
  • ANP
    Lois Abbingh
  • ANP
    Rafael van der Vaart en dochter steunen Estavana Polman

Pas in de slotfase wist Oranje het verschil te maken. De verliezend WK-finalist van 2015 wist, aan de hand van Abbingh (met 14 doelpunten), een gaatje te slaan. In de laatste vijf minuten liep de ploeg uit van 27-26 naar 30-26.

Vierde halve finale

Na het WK van 2015, de Spelen van 2016 en het EK van 2016 plaatst Oranje zich nu opnieuw voor de halve finales van een groot toernooi.