Wilco Kelderman, Chris Froome en Vincenzo Nibali (derde) tijdens de Vuelta
NOS WielrennenAangepast

'Froome is niet het nieuws van de dag in Groot-Brittannië'

De positieve dopingtest van Chris Froome heeft in Groot-Brittannië nog geen schokgolf veroorzaakt. Britse media reageren voorzichtig op het bericht dat de viervoudige Tourwinnaar tijdens de Vuelta een te hoge salbutamol-waarde in zijn urine had.

"De serieuze media zien het vooral als nieuwsverhaal", meldt correspondent Tim de Wit. "The Guardian pakt wel uit, maar die krant doet sowieso veel onderzoek naar Team Sky sinds de verhalen over het pakketje fluimucil voor Bradley Wiggins."

Schaars geklede vrouwen

The Guardian schrijft in de kop dat Froome moet vechten om zijn loopbaan te redden, terwijl The Telegraph vreest dat de Brit zijn Vuelta-titel moet inleveren. In een krant als The Sun is het nieuws over Froome al ingehaald door een handvol voetbalverhalen en een artikel over schaars geklede vrouwen van bokser Floyd Mayweather.

"Froome is ook niet zo'n volksheld als Wiggins, hoewel hij met zijn vier Tourzeges de succesvolste Britse wielrenner aller tijden is", zegt De Wit. "Wiggo is hier echt een rockster en wordt op handen gedragen. Bij Froome telt ook mee dat hij in Kenia is geboren, in Zuid-Afrika is opgegroeid en dat hij nu in Monaco woont. Hij wordt in Groot-Brittannië wel als een dopingmoralist gezien die altijd stelling heeft genomen. Dat maakt de positieve test wel extra pijnlijk."

Tijdlijn: de verdachtmakingen rondom Team Sky

Nibali zet vraagtekens

In de wielerwereld wordt voorlopig ook afgewacht wat de verdere ontwikkelingen in de zaak-Froome zijn. Vincenzo Nibali, die als tweede eindigde in de Vuelta, heeft als een van de weinige renners een verklaring afgelegd.

Vincenzo Nibali neemt afstand van Chris Froome in de veertiende Vuelta-etappe

"Dit is slecht voor de wielersport, maar ook voor mij. Mocht het worden bevestigd, dan zal ik nooit de sensatie hebben gevoeld van het opnieuw winnen van de Vuelta'', zei de Italiaan tegen website Tuttobiciweb.

Nibali zegt dat het te vroeg is om te oordelen, maar plaatst wel vraagtekens bij het gebruik van het anti-astmamiddel Ventolin door Froome. "Het regende in die periode in Spanje, dus het lijkt me niet logisch dat hij last had van astma. Ik heb er zelf ook mee te maken, maar als het regent zijn er geen pollen die bij mij het gebruik van Ventolin noodzakelijk maken.''

Froome geeft geen commentaar tijdens training in Mallorca

Vuelta-organisatie wacht af

De internationale wielerunie UCI heeft laten weten geen verdere mededelingen te doen over de zaak. Het is nu aan Froome om te bewijzen dat de hoge salbutamolwaarde het gevolg is van toegestaan gebruik. Volgens The Guardian heeft Team Sky wetenschappers en advocaten ingeschakeld om de onschuld van Froome aan te tonen.

De organisatie van de Vuelta wacht voorlopig de conclusies van de UCI af. "We hopen dat dit zo snel mogelijk wordt opgehelderd. Deze toezichthoudende instantie heeft een onderzoek ingesteld. Wij hopen dat deze zaak zo snel mogelijk wordt opgelost.''

Mocht Froome zijn Vuelta-zege kwijtraken, dan gaat de winst naar Nibali en stijgt de Nederlander Wilco Kelderman van de vierde naar de derde plaats. "Daar zijn we nu nog niet mee bezig", reageerde Sunweb-woordvoerder Peter Reef in het AD. "Het is nu aan de UCI om te beslissen, ook over wat er gebeurt met zijn eerste plek in de Vuelta. Dat zal nog wel een tijd duren. Je wilt ook niet op die manier derde worden, je wilt met gelijke wapens strijden."

Longarts: Froome heeft alle schijn tegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl