Nederlands geld voor troepenmacht in de Sahellanden
Nederland gaat meebetalen aan een nieuwe troepenmacht in het Sahel-gebied, in het noorden van Afrika. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor 5 miljoen euro toegezegd. Zo'n troepenmacht is in het belang van Nederland, zei hij op een top over de Sahellanden in Parijs. Door in dat gebied terrorisme, internationale criminaliteit en mensensmokkel aan te pakken, moet ook Europa veiliger worden.
De Sahel, een gebied zo groot als Europa, omspant de landen Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. De Franse president Macron had Afrikaanse en Europese leiders uitgenodigd in Parijs om geld in te zamelen voor een troepenmacht die de Sahel militair en politiek stabieler maakt. De vijf Sahellanden zelf hebben geen geld om zo'n troepenmacht te bekostigen. Saudi-Arabië kwam op de top met een opmerkelijk hoge bijdrage van 100 miljoen euro voor de Afrikaanse missie.
NOS-correspondent Frank Renout sprak in Parijs met minister Zijlstra. Die zei tegen hem dat Nederland belang heeft bij de missie omdat ons land aan het eind van de pijplijn van de mensensmokkel zit, terwijl de Sahel het midden van die pijplijn is.
Geen gevolgen voor Nederlandse missie in Mali
Het eerste deel van de troepenmacht is er al, zei Zijlstra. Dat zijn zo'n 500 militairen, maar het moeten er minimaal 5000 worden. Volgens Zijlstra hadden die al eind dit jaar ingezet moeten worden, maar zijn er nog praktische problemen, waardoor ze pas in het voorjaar actief zullen zijn.
Zijlstra zei dat dat de Nederlandse bijdrage geen gevolgen heeft voor de Nederlandse militairen die actief zijn in Mali. Die doen mee aan de missie Minusma, die defensief is, bedoeld om de orde te handhaven. De Sahelmissie is meer offensief; de militairen gaan actief terroristen en criminelen opsporen.