Een wifi-router
NOS NieuwsAangepast

Slechte wifi via provider? Kabinet wil klant router laten kiezen

Het kabinet wil dat een klant straks zelf kan bepalen of hij de wifi-router neemt die standaard door een provider wordt geleverd. Providers kiezen namelijk niet altijd de beste of meest uitgebreide router.

Dat staat in een voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. "Zie het als een telefoonabonnement: je zou een telefoon kunnen nemen die door de provider wordt uitgekozen of kunnen zeggen dat je zelf liever een iPhone of Samsung wilt", zegt een woordvoerder.

Nu is er wel verschil tussen smartphones en routers: een telefoon heb je dagelijks in handen, en naar de wifi-router kijk je vaak niet meer om na installatie. Tegelijkertijd is goed internet in huis steeds belangrijker. Providers hebben dat de afgelopen jaren ook wel erkend door betere routers te leveren.

Verschillende abonnementen

Volgens de woordvoerder kan het voorstel ertoe leiden dat je verschillende abonnementen krijgt: één waar een door de provider uitgekozen router bij zit, een variant waarbij je uit verschillende routers kunt kiezen, of een vorm waarbij je zelf een router koopt en het abonnement dus bijvoorbeeld goedkoper wordt. Het ministerie hoopt dat de verandering meer concurrentie en daarmee een beter aanbod uitlokt.

Het idee van Keijzer is mede het gevolg van Europese wetgeving, die stelt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van privénetwerken zodat huishoudens dus zelf moeten kunnen bepalen wat ze in huis halen.

Het plan is nog niet definitief. Het ministerie is vandaag een consultatie gestart, die tot 15 februari volgend jaar loopt.

Mogelijke zorgen

Een woordvoerder van KPN laat weten dat het voorstel wordt bestudeerd en dat ze voor de sluitingsdatum van de consultatie zullen reageren. Ziggo was nog niet bereikbaar voor commentaar. De twee bedrijven hebben beide een eigen vast netwerk in Nederland.

De kans bestaat dat zij zorgen hebben over de voorgenomen verandering. Het betekent namelijk dat ze minder controle hebben over welke apparatuur wordt aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl