In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Eemsmond wil geen paardenpoep meer in de groene kliko

De gemeente Eemsmond gaat het weggooien van paardenmest in de groene container verbieden. Zo'n 10 procent van het gft-afval is paardenpoep, en dat is volgens de Groningse gemeente te veel.

Paardenmest mag, net als de keutels van honden en katten, niet in de groene kliko. Tot nu toe werd het door Eemsmond gedoogd, maar dat is binnenkort afgelopen.

Problemen met verwerken

De berg paardenpoep in de kliko's is zo'n 10.000 kilo, elke twee weken. "De verwerker dreigt de inhoud van de groene containers niet meer aan te nemen", zegt wethouder Harrie Sienot tegen RTV Noord. "Door de grote hoeveelheden poep kan het gft-afval niet goed worden gecomposteerd."

Als de gemeente niets doet, komt het gft-afval bij het restafval. Dat is duurder om te verwerken. Volgens de gemeente zou de afvalstoffenheffing dan verhoogd moeten worden.

Wenperiode

Vanaf 1 februari gaat Eemsmond de groene containers controleren. Paardeneigenaren hebben twee maanden om aan de verandering te wennen. Als het na een officiële waarschuwing nog een keer misgaat, laten de vuilophalers de groene container staan.

Paardenhouders moeten vanaf februari zelf regelen dat de paardenmest wordt afgevoerd.

Advertentie via Ster.nl