PvdA-Europarlementariër Paul Tang

Gaat Europa Nederland aanwijzen als 'Steueroase'?

Gaat het Europees Parlement vandaag oordelen dat Nederland een belastingparadijs is en op een lijst komt te staan met landen als Bahrein, Grenada en Panama? Als het aan de sociaal-democraten in het Europees Parlement ligt, gaat dat straks gebeuren.

"Je ziet dat parlementariërs uit grote landen geneigd zijn dit voorstel te steunen", zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang in het NOS Radio 1 Journaal. "Grote landen hebben er belang bij dat er een einde komt aan de kleine piraten die hun land binnenkomen en daar de belastinggrondslag zijn. Aan dat spel komt een keer een eind en wat mij betreft zo snel mogelijk."

De Europese Commissie deed onderzoek naar de fiscale activiteiten van ruim 90 landen. Tientallen landen hebben een intensieve lobbycampagne opgezet om maar niet genoemd te worden. Uiteindelijk kwam er toch een lijst(je), met daarop 17 belastingparadijzen. Typische 'vluchtoorden' als de Bahamas en de Kaaimaneilanden staan er opmerkelijk genoeg niet op. En ook Europese landen ontbreken.

Nederland heeft een reputatie opgebouwd en heeft die reputatie verdiend.

Paul Tang, PvdA-Europarlementariër

Naast de zwarte lijst is er ook een grijze lijst: daarop staan 47 landen die zich niet houden aan de Europese belastingregels. Daaronder zijn Aruba en Curaçao, die tot 1 januari 2019 de tijd hebben om belastingontwijking te bestrijden, maar bijvoorbeeld ook Marokko, Turkije en Zwitserland.

"Nederland heeft een reputatie opgebouwd en heeft die ook verdiend", zegt Tang. "Juist door samen met de andere piraten, Luxemburg, Malta en Ierland, veranderingen tegen te houden." In bijvoorbeeld Duitsland is volgens Tang grote frustratie over 'Steueroase Niederlande', belastingparadijs Nederland. "Zeker conservatieve Duitsers uit Beieren zijn er zeer voor om Nederland als belastingparadijs te benoemen."

NOS-Europa-correspondent Bert van Slooten zegt dat het nog wel eens spannend kan worden vandaag. "De fractiediscipline is in het Europees Parlement niet zo sterk ontwikkeld als in Nederland", legt hij uit. "Als een partij voor wil stemmen, maar nationale parlementariërs vinden dat ingaan tegen hun nationale belang, dan stemmen ze niet mee of tegen. Het gebeurt zelden dat een grote fractie met al haar leden hetzelfde stemt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl