NOS NieuwsAangepast

Lummel wil werken voor zijn baas, ook tijdens 'oefenrellen'

"Maak ze kapot!" Op een industrieterrein in Alphen aan den Rijn lijkt het wel oorlog en dat is precies de bedoeling. Tientallen agenten staan tegenover tientallen relschoppers.

Er vliegt vuurwerk door de lucht, sneeuwballen komen terecht op ME-helmen en de politie voert stevige charges uit. Maar de knuppels treffen niet echt doel, want het is allemaal een oefening. De Haagse politie traint namelijk voor de jaarwisseling.

En de relschoppers? Dat zijn vrijwilligers die wel zin hadden in een verzetje. "Het is natuurlijk een jongensdroom om legaal te rellen tegen de politie", vertelt een van hen. "Je zit de hele week op kantoor en dan is het lekker om zo'n uitlaatklep te hebben, om goed los te gaan."

Lummel 'doet het supergoed'

De tegenpartij gaat niet alleen maar los op agenten. Ook honden doen mee aan de oefening. Een van die honden is Lummel en begeleider Patrick Petersen vertelt vol trots over het dier.

"Hij doet het supergoed. We zijn er heel blij mee. Lummel laat maar een ding zien: die wil vooruit", zegt Petersen. En dat terwijl het dier nog maar een paar weken in dienst is.

Politiehond Lummel werkt voor z'n baas

En dan is het niet vanzelfsprekend dat een hond het direct goed doet. "Als een hond het te heftig vindt dan wil-ie weg, maar Lummel wil werken voor zijn baas."

Wat houdt dat werk dan eigenlijk in? "Het kan betekenen dat hij mensen afschrikt door zijn uiterlijk", legt Petersen uit. "Maar hij kan ook bijten. Volgens de begeleider kan een goedgetrainde politiehond "acht tot tien dienders" vervangen.

En dat is voor de politie in Den Haag geen overbodige luxe tijdens de jaarwisseling. Vaak komt de politie daar tegenover echte relschoppers te staan.

Gisteren en vandaag oefenen in totaal zo'n 300 hulpverleners in Alphen aan den Rijn om de jaarwisseling dit jaar rustig te kunnen laten verlopen.

  • Martijn Bink / NOS
    'Rellen' in Alphen: de politie traint hier voor tijdens de jaarwisseling
  • NOS
    De relschoppers zijn vrijwilligers
  • Martijn Bink / NOS
    Het gaat er soms heftig aan toe
  • Martijn Bink / NOS
    Ook vandaag wordt er nog geoefend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl