Rex Tillerson en Donald Trump
NOS Nieuws

VS wil weer praten met Noord-Korea

De Verenigde Staten willen opnieuw gaan praten met Noord-Korea. Aan zo'n gesprek zitten geen voorwaarden verbonden, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Volgens Tillerson is het niet realistisch om te denken dat de Noord-Koreanen hun nucleaire programma zullen opgeven enkel en alleen om aan zo'n gesprek deel te nemen.

"We kunnen praten over het weer of over de vraag of de tafel vierkant of rond is als je daar blij van wordt", zei de minister. "Maar we kunnen op z'n minst elkaar ontmoeten en een begin maken van een plan waar we mogelijk naartoe willen werken."

Tillerson zei wel dat Noord-Korea het testen van raketten moet staken. Dit jaar heeft het land al zeker 20 raketproeven uitgevoerd en gedreigd met een aanval op het Amerikaanse eiland Guam.

Trump

Volgens Tillerson is president Trump het met de aanpak eens. Die was eerder kritisch toen zijn minister in gesprek probeerde te komen met Noord-Korea. Trump wees Tillerson er op Twitter op dat hij zijn tijd ermee verspilde. Trump zei in september voor de Algemene Vergadering van de VN over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Rocket man is bezig met een zelfmoordmissie." Daarop noemde Noord-Korea Trump een "blaffende hond".

Ook van de Noord-Koreaanse zijde kwam gisteren een gematigdere toon. Een gezant van de Verenigde Naties zei vijftien uur te hebben gesproken met Noord-Koreaanse ministers. Die zouden hem hebben verteld dat ze het belangrijk vinden om oorlog te voorkomen.

Noord-Korea heeft geen toezeggingen gedaan, maar toch is de gezant positief: "Ik denk dat we de deur op een kier hebben gezet, en ik hoop van harte dat de deur naar een diplomatieke oplossing nu wijd opengezet zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl