Grote techbedrijven liggen onder vuur vanwege hun financiele structuren
NOS Nieuws

Facebook wil meer lokaal belasting betalen, ook in Nederland

Facebook gaat meer belasting betalen in Nederland en in veel andere landen. Dat is het gevolg van een nieuwe omgang met de belastingen door Facebook. Hoeveel meer de Nederlandse belastingdienst tegemoet kan zien, is niet duidelijk.

Het bedrijf wil de opbrengsten van klanten die het vanuit Nederland bedient ook in Nederland gaan opgeven. Ook in alle andere landen waar Facebook een verkoopkantoor heeft, gaat het belasting betalen. Nu verloopt die omzet via het hoofdkantoor in Dublin en wordt alleen in Ierland belasting betaald.

Financieel topman Dave Wehner van Facebook maakte dit bekend via een blog van het bedrijf. Hij noemt het een groot project. Halverwege 2019 moet de wijziging in alle landen zijn doorgevoerd. Facebook zegt dat het op deze manier transparanter wil zijn voor de lokale autoriteiten waar Facebook kantoren heeft.

Onder vuur

Grote techbedrijven als Facebook Apple, Amazon en Google liggen onder vuur vanwege financiële structuren waarmee ze belastingen ontwijken. Ierland heeft van de Europese Commissie bijvoorbeeld de opdracht gekregen om ruim 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

Wat het effect van de maatregel van Facebook precies zal zijn, is nu nog onduidelijk. Via financiële persbureaus zeggen experts dat het voor Facebook onder de streep mogelijk niet zoveel zal uitmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl