NOS NieuwsAangepast

Roermondse vleesondernemer verstopte miljoenen euro's in kiprollades, zegt OM

De 76-jarige zakenman Hennie van R. heeft volgens het OM de afgelopen jaren via zijn vleesbedrijf uit Roermond miljoenen euro's aan contanten naar de Antillen vervoerd. Het geld zat verstopt in kiprollades en is volgens justitie afkomstig van illegale praktijken. De man, die wordt verdacht van witwassen, stond vandaag voor de rechter.

In juni 2015 werd een lading bevroren rollades op Aruba onderschept. In het vlees zat 2,8 miljoen euro verstopt. In 2014 is ook al een bedrag van 4,5 miljoen euro op die manier vervoerd, zegt het OM. Volgens zijn advocaat wordt Van R. ook verdacht van een aantal "belastinggerelateerde" kwesties.

Spijt

Van R. werd in juni 2015 opgepakt. In februari 2016 kwam hij vrij. Hij heeft toegegeven dat hij het geld in rollades heeft vervoerd naar de Antillen. Tegen de rechters zei hij vandaag dat hij spijt heeft. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet."

Journalist Bram van der Heijden van dagblad De Limburger zei vanavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het geld afkomstig was van drugshandel in Europa. De drugs zouden afkomstig zijn van drugsbaronnen in Venezuela. Om het geld vanuit Europa terug te krijgen, werd de witwasconstructie bedacht.

Verdediging wil getuigen horen

De advocaten van de verdachte hebben twijfels over het strafdossier. Zo zouden bij een advocaat, die ook de belastingadviseur van Van R. was, geheime stukken in beslag zijn genomen. Die mochten niet gebruikt worden, maar dat is wel gebeurd, zeggen de advocaten. Ook zijn getuigen, onder wie een op Aruba al veroordeelde verdachte, niet gehoord. De verdediging wil dat dit alsnog gebeurt.

Hennie van R. begon naar eigen zeggen in de jaren zeventig met ondernemen op de Antillen. Later zette hij ook bedrijven op in Nederland en in België, waar hij nu woont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl