Verbod op promotie met vergiet op het hoofd is geen discriminatie

De Technische Universiteit Delft heeft niet gediscrimineerd door een man te verbieden te promoveren in een piratenpak met een vergiet op zijn hoofd.

De man, Michael Afanasyev, is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en vervult daar het ambt van pastafaripriester. Tijdens de promotiezitting wilde hij het daarbij behorende traditionele kostuum dragen.

De TU Delft heeft echter een kledingvoorschrift voor promovendi: een zwart rokkostuum. Het dragen van de kleding die de universiteit voorschrijft, getuigt van respect en de wetenschappelijke dialoog krijgt daardoor meer nadruk, stelt de TU.

In vol ornaat

De TU verbood daarom het piratenkostuum. Dat was terecht, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, waar de promovendus een klacht wegens discriminatie neerlegde. Het piratenkostuum is de traditionele kleding voor pastafaripriesters tijdens officiële ceremonies, betoogde hij.

Er is geen sprake van discriminatie op grond van godsdienst of levensovertuiging, staat in de uitspraak. Volgens het college wordt het piratenkostuum niet in brede kring gezien als een uiting van het pastafarisme. "De man heeft niet kunnen aantonen waarom de promotiezitting moet worden gezien als een gelegenheid waarbij de leer van de Kerk wordt onderwezen."

Jammerlijk

Afanasyev noemt het "een jammerlijke beslissing". Hij verwijst naar een Zeeuwse promovenda, die wel in een traditioneel Zeeuws kostuum mocht verschijnen.

De pastafaripriester gaat opnieuw in gesprek met de universiteit. Hij zegt dat hij blij is dat hij waarschijnlijk wel een vergiet mag dragen tijdens de ceremonie.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een erkend kerkgenootschap in Nederland. Bekende pastafarians in Nederland zijn Arjen Lubach en Georgina Verbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl