Het Russisch Olympisch Comité besloot unaniem voor steun van Russische sporters
NOS SportAangepast

Russisch Olympisch Comité steunt 'neutrale' Russische atleten

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) steunt Russische atleten die over twee maanden onder neutrale vlag willen meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat heeft ROC-voorzitter Aleksander Zjoekov dinsdag medegedeeld.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot vorige week Rusland en het ROC te weren van de Winterspelen in Pyeongchang als gevolg van een groot dopingschandaal in de Russische sport. Russische sporters die kunnen aantonen 'schoon' te zijn, krijgen de mogelijkheid in Pyeongchang onder neutrale vlag aan te treden.

Speciale commissie

Een speciale IOC-commissie onder leiding van de Franse oud-minister van Sport, Valerie Fourneyron, is in het leven geroepen om aan te geven welke Russische atleten welkom zijn in Zuid-Korea.

"Iedereen binnen het ROC deelt dezelfde mening: onze atleten moeten naar Zuid-Korea om mee te doen aan de wedstrijden en successen te behalen", verklaarde Zjoekov.

Russisch Olympisch Comité steunt 'neutrale' Russische atleten

Tweehonderd atleten

"Ik denk dat het IOC ervoor zal zorgen dat de juiste Russische atleten een uitnodiging voor de Winterspelen zullen krijgen", keek Zjoekov vooruit. Hij zei te verwachten dat zo'n tweehonderd atleten uiteindelijk naar Zuid-Korea kunnen afreizen.

De Russische president Vladimir Poetin liet vorige week al weten Russische sporters vrij te laten in hun keuze wel of niet onder neutrale vlag deel te nemen.

  • ANP
    Op het congres waren ook veel sporters aanwezig, waaronder het Russisch ijshockeyteam
  • ANP
    Ook de Russische shorttrackers waren aanwezig
  • ANP
    Er kwamen veel media af op de persconferentie van het Russisch Olympisch Comité
  • ANP
    Zhukov verwacht zo'n tweehonderd Russische sporters in Zuid-Korea

Russische staatstelevisie

De Russische staatstelevisie gaat toch delen van de Olympische Winterspelen uitzenden. Eerder liet Channel One Russia nog weten dat de Winterspelen niet op de nationale televisie te zien zouden zijn. Op dat besluit is de zender nu teruggekomen.

"Natuurlijk worden er wedstrijden uitgezonden waar Russische atleten aan deelnemen", was de reactie van een woordvoerder van de staatstelevisie aan persbureau TASS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl