De vertwijfeling bij FC Twente in beeld na de nederlaag tegen ADO.
NOS VoetbalAangepast

NAC wil FC Twente nog dieper in de put drukken

Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. NAC tegen FC Twente was ruim zeven jaar geleden het absolute hoogtepunt uit de geschiedenis van de Enschede club. Want in Breda werd toen de eerste en enige landstitel binnengehaald. Nu gaat Twente als hekkensluiter van de eredivisie richting het zuiden, waar vanavond om 18.30 uur wordt afgetrapt.

Ook de onlangs aangestelde trainer Gertjan Verbeek heeft de motor nog niet aan de praat gekregen, al was er sprake van een positieve vibe na het eerste puntje van vorige week. Maar nu de kruitdampen van het spektakelstuk tegen Ajax (3-3) zijn weggetrokken, blijkt dat de crisis nog lang niet is bezworen.

Verdedigend zwak

Vooral verdedigend heeft Twente enorme problemen. Vijftien tegengoals kreeg Twente al om de oren in de vijf duels onder Verbeek. Ook tegen ADO leverde de ploeg in blessuretijd een duur punt in na geschutter tussen keeper Jorn Brondeel en zijn verdedigers. "Een opdonder van jewelste. Zeker als je ziet dat de andere ploegen onderin wel punten pakken", sprak Verbeek.

Gertjan Verbeek wacht nog altijd op de eerste zege met FC Twente

Twente onderaan in de eredivisie, het is een zeldzaamheid in de meer dan vijftigjarige geschiedenis van de club. De laatste keer dat de Enschedeërs wat dieper in het seizoen de rij sloten was in 1982.

Wat toen volgde, was een inktzwarte bladzijde want Twente degradeerde dat seizoen als nummer zestien. Saillant detail: NAC eindigde destijds net onder Twente en verdween ook naar de eerste divisie.

Het ene negatieve clubrecord na het andere gaat aan diggelen in Enschede. Elf van de vijftien duels gingen dit seizoen verloren, al tien uitwedstrijden op rij is er geen punt gepakt en dit kalenderjaar werd in totaal al negentien keer verloren. Het ene cijfer stemt nog droeviger dan het andere.

Zelfvertrouwen

Verdediger Jos Hooiveld legde de vinger op de zere plek na de 3-2 thuisnederlaag tegen ADO. "Als de jongens nou eens geloven dat ze goede spelers zijn, dan zijn we al vijftig procent verder. Dan ben je op de goede weg. Dat is wat er het meest aan ontbreekt bij ons."

Overigens werkt Twente nog wel altijd met een begroting van zo'n 28 miljoen euro, een financieel plaatje dat niet zou misstaan in de topvijf. Het moge duidelijk zijn dat de trouwe achterban met de week kritischer wordt. Zelfs Verbeek heeft niet eeuwig krediet en zal een keer moeten gaan winnen.

NAC-coach Stijn Vreven ziet zijn ploeg wekelijks beter spelen

Noodklok bij NAC

Bij NAC gingen een paar weken geleden alle seinen op rood na de 8-0 afstraffing tegen Ajax. De noodklok die een woedende Stijn Vreven toen luidde, heeft gevolgen gehad. NAC ging daarna nipt onderuit bij Heracles (2-1), maar is de laatste twee duels ongeslagen. Excelsior werd geklopt (3-1) en bij aartsrivaal Willem II werd gelijkgespeeld (1-1).

Daardoor staat NAC nu op de veilige vijftiende plaats met drie punten meer dan FC Twente. Natuurlijk is Vreven blij met die punten, maar bovenal ziet de coach een positieve ontwikkeling in het spel van NAC. "We zijn veel dominanter en creëren genoeg kansen. We spelen comfortabeler en omdat we punten pakken, hebben we meer vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl